Europenii, ingrijorati din cauza problemelor legate de apa

9

Aproape trei sferturi dintre europeni sunt de parere ca UE ar trebui sa propuna masuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor din domeniul apei.
Marea majoritate, mai exact 68%, considera ca problemele legate de apa sunt grave, arata rezultatele unui studiu Eurobarometru. Seceta, inundatiile si poluarea chimica a apelor sunt considerate a fi provocari majore.
73% dintre europeni cer luarea mai multor masuri la nivelul UE pentru reducerea problemelor legate de apa. Unele masuri se bucura de sustinerea publica, precum amenzi mai mari pentru poluatori, o politica de preturi mai echitabila sau stimulente financiare (subventii sau scutiri de taxe).

61% dintre persoanele intervievate considera ca nu fac suficient pentru a proteja resursele de apa, dar cred de asemenea ca sunt necesare mai multe eforturi din partea sectorului industrial (65%), a sectorului agricol (51%) si a producatorilor de energie (47%).

Seceta
Seceta este un motiv mai puternic de ingrijorare in tarile mediteraneene, cetatenii din Portugalia (96%), Spania (95%) si Italia (94%) spunand ca ea reprezinta o problema serioasa.

Inundatii
O mare parte dintre europeni (79%) considera inundatiile ca fiind o problema majora, acestea fiind un motiv serios de ingrijorare pentru majoritatea covarsitoare a cetatenilor din Romania (96%), Bulgaria (94%) si Polonia (94%).

Calitatea apei
Majoritatea cetatenilor cred ca, in ultimii zece ani, calitatea apei s-a imbunatatit (23%) sau a ramas aceeasi (25%), in timp ce 44% dintre acestia sunt de parere ca ea s-a deteriorat.

Amenintari
Pentru majoritatea europenilor (84%), pe primul loc intre factorii care reprezinta o amenintare pentru resursele de apa se afla poluarea chimica, urmata de schimbarile climatice (55%) si de schimbarile la nivelul ecosistemelor acvatice (49%).

9am.ro

Citește și

Cmentariile sunt închise