Europarlamentarul Viorica Dăncilă mizează pe stimularea învățământului agricol

13

viorica-dancilaEuroparlamentarul Viorica Dăncilă a cerut, printr-un comunicat oficial, stimularea învățământului agricol și alocarea de fonduri suplimentare pentru promovarea performanțelor din acest domeniu.

Pentru că învățământul agricol este ocolit din ce în ce mai mult de generațiile tinere, aceasta a întrebat Comisia Europeană dacă are în vedere măsuri pentru stimularea și reformarea învățământului agricol în toate componentele sale: de la reforma curriculară, la dotările din cabinete și laboratoare până la baza de practică, care să țină cont de noua reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene și să promoveze performanța economică a agriculturii simultan cu protejarea mediului înconjurător.

„Conform unui studiu recent, în mai multe state membre ale Uniunii Europene, s-a constat că statutul de fermier sau cel de agricultor sunt apreciate de tineri ca fiind unul inferior. Din păcate, interesul pentru învățământul agricol a fost și este ocolit de generațiile tinere din foarte multe motive. În aceste condiții, este nevoie de o linie strategică care să vină de la nivel european, menită să promoveze agricultura prin meseria de agricultor în rândul elevilor încă din învățământul primar”, consideră Dăncilă.

Îmbunătățirea învățământului agricol tehnic și superior, dar și promovarea unei strânse colaborare între învățământul agricol superior și cercetarea agricolă, ar trebui să preocupe din ce în ce mai mult factorii decidenți, potrivit documentului citat.

Citește și

Cmentariile sunt închise