Europarlamentarul Viorica Dăncilă cere să fie încurajată utilizarea de produse si metode ecologice

12

viorica-dancilaEuroparlamentarul PSD, Viorica Dăncilă a adresat o întrebare Comisiei Europene privind măsurile pe care le are în vedere pentru a limita folosirea produselor chimice (pesticide) în agricultură şi ce metode de protecţie integrată a plantelor se vor lua, pentru a asigura păstrarea şi dezvoltarea armonioasă a ecosistemelor agricole.

“Protecţia plantelor este una din activităţile agricole care prezintă un risc important pentru menţinerea terenului în bune condiţii pentru agricultură şi mediu. Riscul major derivă în primul rând din utilizarea pesticidelor. Din acest motiv, legislaţia europeană în domeniul agriculturii are, printre alte scopuri, şi pe acela de limitare a folosirii produselor chimice de protecţie a plantelor (pesticide) şi de încurajare a dezvoltării şi utilizării de produse şi metode cu acţiune predominant ecologică pentru atingerea obiectivelor agriculturii durabile”, se arată în întrebarea adresată de eurodeputatul , Comisiei.

Viorica Dăncilă consideră important răspunsul Comisiei mai ales că peste 50% din teritoriul european este folosit pentru agricultură, deci realizarea unei agriculturi durabile este o parte esenţială a procesului de dezvoltare durabilă, iar dezvoltarea durabilă constituie obiectivul major al tuturor strategiilor elaborate pe plan mondial, inclusiv al celor elaborate în România.

În prezent Comisia urmăreşte îndeaproape transpunerea şi punerea în aplicare a Directivei 2009/128/CE care prevede ca statele membre să ia toate măsurile necesare pentru a promova o gestionare a organismelor dăunătoare bazată pe o utilizare redusă a pesticidelor, favorizând, ori de câte ori este posibil, metodele nechimice, se arată în răspunsul Comisiei.

De asemenea, Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare prevede criterii stricte pentru aprobarea substanţelor active care urmează să facă parte din produsele de protecţie a plantelor. Utilizarea corespunzătoare implică, printre altele, punerea în aplicare a dispoziţiilor din Directiva 2009/128/CE privind utilizarea durabilă a pesticidelor şi, în special, a principiilor generale de combatere integrată a dăunătorilor (IPM), şi care vor trebui să fie aplicate cel mai târziu începând de la 1 ianuarie 2014 de către toţi utilizatorii profesionişti. Printre principiile generale există cel conform căruia ‘metodele durabile biologice, fizice şi alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, dacă acestea asigură un control corespunzător al dăunătorilor, se mai precizează în răspunsul primt de europarlamentarul social-democrat.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise