Europarlamentarul Viorica Dăncilă cere performanţă economică în agricultură

27

dancilass

Europarlamentarul, Viorica Dăncilă, membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a interpelat Comisia Europeană cu privire la reducerea decalajelor la nivel european şi pentru promovarea utilizării, cât mai eficient, a resurselor naturale şi umane specifice agriculturii de subzistenţă, în condițiile în care peste 40% din bugetul comunitar este alocat acestui sector.

“Agricultura este un sector strategic al Uniunii Europene. Ea asigură securitatea alimentară, echilibrul pieţei, păstrează liniştea socială, protejează viaţa şi mediul înconjurător şi asigură hrana pentru populaţiile statelor membre, precum şi importante surplusuri pentru export. De aceea este de dorit ca şi noile state membre şi cele candidate, care au o populaţie agricolă numeroasă, cu pondere ridicată în totalul populaţiei ocupate, să beneficieze de un sprijin pentru a se reduce decalajele structurale dintre ele, inclusiv ţara noastră şi UE 15”, se precizează în întrebarea adresata Comisiei Europene de catre eurodeputatul Viorica Dăncilă.

În răspunsul adresat europarlamentarului român, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a precizat că propunerile, privind reformarea PAC pentru următoarea perioadă de programare 2014-2020, conţin o serie de elemente noi. Elemente ce au ca obiectiv îmbunătăţirea competitivitatii agricultorilor, mobilizarea şi dezvoltarea potenţialul economic, social şi de mediu al agriculturii dar şi al lanţurilor de aprovizionare cu alimente. Comisia a propus, de asemenea, o convergenţă progresivă a plăţilor directe, atât între statele membre, cât şi între agricultorii din aceeaşi regiune.

Comisia a propus introducerea unei scheme specifice pentru micii agricultori, sub forma unei sume forfetare, având în vedere rolul esenţial pe care îl joacă exploataţiile agricole de mici dimensiuni în zonele rurale. Schema este menită să îmbunătăţească situaţia economică a exploataţiilor agricole de mici dimensiuni (se estimează că aproximativ 30 % din agricultorii europeni ar fi eligibili) şi de asemenea, se doreşte şi crearea unor subprograme consacrate, de exemplu, micilor agricultori sau lanţurilor scurte de aprovizionare, se mai arată în răspunsul catre europarlamentarul Viorica Dăncilă.

Citește și

Cmentariile sunt închise