În Europa, numărul de păsări scade cu 20 de milioane în fiecare an. Un studiu publicat luni, 15 mai relevă că utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor este prima cauză a diminuării vertiginoase a numărului de păsări de pe continent.
În aproximativ 40 de ani, populația de păsări a pierdut 25%, iar pentru speciile din mediile agricole, chiar in proportie de 60%.
Mai mulți oameni de știință europeni văd intensificarea agriculturii drept principala cauză a acestui declin spectaculos. Rezultatele cercetarii lor au fost publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), a Academiei Americane de Științe.
În ultimii ani au fost invocate numeroase cauze potențiale pentru a explica scăderea numărului de specii din populațiile de pasari: urbanizarea, iluminatul nocturn, vânătoarea sau chiar prădarea acestora de către pisici. Pentru cercetătorii europeni, principalul motiv este utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor sintetice.
Impactul negativ considerabil al intensificării agriculturii asupra păsărilor a fost raportat de mult timp, în special pentru păsările terenurilor agricole și păsările insectivore, dar studiul, de această dată, oferă dovezi puternice ale unui „efect direct al practicilor agricole predominante pe tot continentul”, scriu cercetatorii în articolul lor.
Utilizarea intensivă a îngrășămintelor și pesticidelor ar fi, în mod special, consecința reducerii numărului de nevertebrate, principala sursă de hrană pentru multe specii.
În mai puțin de 40 de ani, Europa ar fi pierdut 800 de milioane de păsări (20 de milioane pe an), sau un sfert din populație. Cu diferențe semnificative în funcție de mediu: „doar” -18% în zonele forestiere, față de -28% pentru păsările urbane și până la -57% pentru speciile din mediile agricole.
Printre țările europene în care intensificarea practicilor agricole a crescut cel mai mult în ultimii ani se numără Țările de Jos, Cehia, Irlanda și Franța, potrivit cercetătorilor.
Pentru a realiza acest studiu, ei s-au bazat pe un set mare de date: 37 de ani de observare a 170 de specii, toate pe 20.000 de situri răspândite în 28 de țări europene.
Pe lângă agricultură, cercetătorii cred că încălzirea globală, precum și urbanizarea sunt celelalte cauze majore din spatele acestui declin care a dus la scăderea drastică a numărului de păsări.