Europa duce BĂTĂLIA PORCILOR! Care sunt ultimele mișcări

În Europa se duce în această perioadă o adevărată bătălie a porcilor.

Astfel, dacă Germania a fost mult timp în fruntea clasamentului celor mai mari producători de carne de porc din UE, din cauza epidemiei de pestă porcină africană a pierdut accesul pe piaţa chineză, ceea ce a făcut ca producţia europeană să migreze spre Spania, care este pe cale să preia poziţia de lider de la Germania, informează Reuters, citată de AGERPRES.

Din datele Comisiei Europene, China este de departe cea mai mare piaţă de export pentru carnea de porc din UE, fiind responsabilă pentru 56% din exporturi în 2021. Importurile de carne de porc ale Chinei au crescut mai ales după epidemia de pestă porcină africană care a devastat efectivele sale de porci, cele mai mari din lume.

„Faptul că în ultimii ani China a fost afectată de pesta porcină africană, aceasta a dus la explozia cererii”, spune Ramon Soler Ciurana, director de export la Faccsa-Prolongo, un producător de carne de porc din Malaga, sudul Spaniei, care în prezent îşi extinde facilităţile de procesare şi congelare a cărnii de porc.

În 2020, UE a livrat Chinei 3,34 milioane de tone de produse din carne de porc, în creştere cu aproape 60% faţă de cele 2,31 milioane de tone livrate în 2019 şi aproape triplu faţă de cele 1,28 milioane tone livrate în 2018. Exporturile au rămas la un nivel ridicat și în acest an. În perioada ianuarie-iulie au fost de 1,86 milioane tone, în scădere cu doar 0,1% faţă de 2020.

Epidemia de pestă porcină africană a adus însă mari probleme și Germaninei, care s-a văzut lipsită de exporturile pe piața chineză. În aceste condiții, în industria cărnii de porc de pe piața europeană s-au înregistrat anumite mișcări care în ultimii ani devin din ce în ce mai accentuate.

Datele Comisiei Europene arată că în primul semestru al acestui an producţia de carne de porc în Spania a ajuns la 2,60 milioane de tone, în creştere cu 4,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar această ţară este pe cale să înregistreze a opta creştere anuală consecutivă. În contrast, producţia de carne de porc a Germaniei a scăzut cu 1,3% până la 2,52 milioane de tone în perioada ianuarie-iunie 2021, iar această ţară se îndreaptă spre a cincea scădere anuală consecutivă.

Noile norme mai stricte privind bunăstarea animalelor şi de mediu din Germania au contribuit la scăderea numărului de porci din fermele din Germania. La aceasta se adaugă și scăderea cererii interne pentru carnea de porc, care are legătură cu modificarea preferinţelor alimentare ale tinerilor consumatori. De asemenea, Germania are norme mai stricte legate de planificare, fapt ce creează dificultăţi de adaptare în industria de profil.

„Chiar dacă fermierii germani ar vrea să investească în noi grajduri, deseori nu pot obţine aprobările necesare din partea autorităţilor locale”, spune Andre Vielstaedte, purtător de cuvânt la Toennies, cel mai mare procesator de carne din Germania.

În plus, în unele părţi ale Germaniei au fost introduse restricţii cu privire la utilizarea gunoiului de grajd, pe fondul îngrijorărilor cu privire la concentraţia amoniacului în aer.

De cealaltă parte, fermierii spanioli profită de cererea mare pentru un îngrăşământ natural produs din gunoiul de grajd şi apă, în contextul în care o mare parte a solurilor din Spania au nevoie de materie organică.

În acest condiţii, marii crescători de porci din Germania se gândesc din ce în ce mai serios să investească în Spania. Unul dintre aceștia este și compania Toennies, cu sediul la Rheda-Wiedenbrück, vestul Germaniei, care investeşte deja aproximativ 75 milioane de euro într-o fabrică de procesare a cărnii de porc din Calamocha, Spania. Facilitatea va demara operaţiunile în 2023 şi va putea procesa 2,4 milioane de animale pe an, urmând a fi create 1.000 de locuri de muncă.

„Piaţa cărnii de porc din Spania arată atractiv şi cadrul politic este pozitiv”, subliniază Andre Vielstaedte.

Acesta a adăugat că Germania rămâne piaţa centrală a companiei Toennies, însă pesta porcină africană este doar unul dintre factorii care o fac mai puţin atractivă pentru creşterea porcilor şi piaţa internaţională a cărnii de porc.

„Avem pe de o parte povara reglementării, deoarece bunăstarea animalelor şi protejarea mediului înseamnă costuri suplimentare şi necesită noi investiţii, dar deseori fermierii din alte ţări nu se confruntă cu aceste costuri”, spune purtătorul de cuvânt de la Toennies.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole