EUROPA CENTRALA VREA SA ELIMINE STANDARDUL DUBLU

Liderii Grupului de la Vișegrad (V4 – Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia) au salutat cu prudență propunerile Uniunii Europene privind rezolvarea temerilor lor referitoare la standardele duble ale calității produselor vândute de unele companii în est, față de cele din vest, transmit AP și Reuters.

Oficiali de rang înalt din cele patru state, reprezentanți din Europa Occidentală și de la Comisia Europeană sunt prezenți la Bratislava, la summitul „Pentru o calitate egală a produselor pentru toți”, o reuniune ministerială la înalt nivel a cărei temă este dublul standard de calitate la produsele alimentare.

La această reuniune, Vera Jourova, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a propus noi moduri de comparare a produselor alimentare în UE. Liderii Grupului de la Vișegrad au apreciat măsura, dar au apreciat că încă sunt multe de făcut.

Premierul slovac Robert Fico a afirmat că propunerea oficialului UE este „utilă” și „ar putea fi de ajutor”.

„Mă bucur că CE a prezentat o nouă metodologie care va face posibilă o mai bună comparare a calității alimentelor. Dar este doar primul pas. Încă mai avem multe de făcut la nivel european”, a declarat și premierul ceh Bohuslav Sobotka.

- Publicitate -

Premierii din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, alături de Vera Jourova și comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, și-au luat angajamentul de a-i asigura pe consumatorii din UE că nu sunt induși în eroare de ceea ce cumpără — dar fără a se angaja că produsele ar avea aceleași ingrediente pe întregul continent.

Reprezentanții Europei Occidentale au sprijinit argumentele corporațiilor potrivit cărora unificarea obligatorie a produselor în UE ar încălca principiul pieței libere și al concurenței, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Unele companii, cum ar fi Bahlsen și Pepsi, au reacționat la critici schimbându-și produsele, astfel încât să aibă aceleași ingrediente în toată Europa. Însă compania germană Dr. Oetker a pus o etichetă pe care scrie „ediție specială” la pizza pe care o vinde în Europa de Est, care are cinci bucăți de mozzarella față de șapte în Austria.

Dar cei din Europa Centrală cer mai mult.

„Actuala legislație UE nu permite acuzarea adecvată pentru practicile false. Trebuie să amendăm asta”, a afirmat Bohuslav Sobotka.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că Executivul de la Budapesta „va aștepta” viitoarele măsuri ale Comisiei Europene.

Premierul slovac Robert Fico a declarat: „Nu este loc pentru consumatori de categoria a doua în UE”. Oficialul a calificat reuniunea ca fiind un „succes diplomatic”, afirmând: „Sunt foarte mulțumit de ceea ce am obținut”.

Cu ocazia discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Nu voi accepta ca în unele părți ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte țări, deși ambalajul și marca sunt identice. Acum trebuie să conferim autorităților naționale competențe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea”.

Luna trecută, Comisia Europeană a publicat setul de orientări referitoare la legislația UE în materie de siguranță alimentară și de protecție a consumatorilor care se aplică în cazul produselor cu dublu standard de calitate.

Cu ajutorul acestor orientări, autoritățile naționale vor putea să stabilească dacă societățile comerciale încalcă dispozițiile UE atunci când calitatea produselor pe care le vând diferă în funcție de țară.

În respectivele orientări sunt enumerate și explicate cerințele relevante din legislația UE referitoare la siguranța alimentară și la protecția consumatorilor, la care autoritățile trebuie să se raporteze atunci când analizează o posibilă problemă de dublu standard de calitate a produselor alimentare.

Există un Regulament privind informarea în legătură cu produsele alimentare, conform căruia consumatorii trebuie să primească informații exacte și suficiente despre un anumit produs alimentar. De exemplu, pe eticheta unui produs alimentar trebuie să fie menționate toate ingredientele produsului respectiv. De asemenea, există o Directivă prin care sunt interzise practicile comerciale neloiale, cum ar fi comercializarea de produse care poartă aceeași marcă într-un mod care ar putea induce consumatorii în eroare.

În orientări sunt descrise etapele, stabilite pe baza acestei legislații, pe care autoritățile naționale de protecție a consumatorilor și de siguranță alimentară trebuie să le parcurgă pentru a determina dacă producătorii încalcă respectivele dispoziții. Dacă încălcarea are dimensiuni transfrontaliere, autoritățile de protecție a consumatorilor o pot urmări la nivel european, prin intermediul rețelei de cooperare pentru protecția consumatorilor.

Responsabilitatea de a se asigura că societățile comerciale respectă legislația UE le revine autorităților naționale de protecție a consumatorilor și de siguranță alimentară. Comisia Europeană s-a angajat totuși să le ajute pe acestea cu orientările menționate și cu diferite direcții de lucru.

Pe lângă orientările menționate, Comisia lucrează în prezent la elaborarea unei metodologii menite să îmbunătățească testarea comparativă a produselor alimentare, astfel încât statele membre să poată discuta acest aspect pe o bază științifică solidă și comună, aceeași pentru toată lumea. Comisia a pus la dispoziția Centrului Comun de Cercetare (JRC) suma de un milion de euro pentru dezvoltarea acestei metodologii.

CE finanțează și alte activități pentru strângerea probelor și punerea în aplicare, oferind statelor membre un milion de euro pentru finanțarea de studii sau pentru măsurile de punere în aplicare.

Forul comunitar a demarat un dialog cu producătorii și cu asociațiile producătorilor de mărci, care s-au angajat să elaboreze pentru aceasta toamnă un cod de conduită.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole