Eurodeputatul Viorica Dăncilă cere Comisiei Europene programe speciale pentru femeile din mediul rural

33

dancila_rosuEurodeputatul  Viorica Dăncilă, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din PE, solicită Comisiei Europene realizarea unor programe europene pentru promovarea egalității de șanse în ocuparea forței de muncă, implicând femeile, în special pe cele din zonele rurale.

“Conform unor studii recente, în zonele rurale, de-a lungul timpului s-au evidențiat o serie de probleme de ordin economic și social, cum ar fi cultura antreprenorială slab dezvoltată, participarea scăzută a adulților la educație și formare continuă. De asemenea, se observă o tendință accentuată de migrație a femeilor dinspre mediul rural înspre mediul urban, acestea părăsind zonele rurale în căutarea unui loc de muncă și creând astfel un dezechilibru în rândul lucrătorilor din zonele rurale”, consideră Viorica Dăncilă, care întreabă Comisia ce are în vedere pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale și manageriale ale femeilor cu scopul de a spori numărul companiilor, atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, precum și înființarea propriilor lor afaceri cu scopul de a promova spiritul antreprenorial al acestora.

Răspunsul primit din partea Comisiei face referire la o politică generală dusă de UE pentru a sprijini demararea unor afaceri de către persoane din grupuri tradițional mai slab reprezentate în rândul persoanelor care desfășoară o activitate independentă.

Ținând cont că femeile reprezintă 36% dintre beneficiarii de microcredite, proporția femeilor-antreprenor sprijinite prin instrumentul de microfinanțare Progress este mai mare decât media europeană pentru antreprenoriatul feminin. Până la sfârșitul anului 2014, 13 % dintre microcreditele acordate prin instrumentul de microfinanțare Progress au vizat domeniul agriculturii.

Pe lângă aceasta, Comisia lucrează împreună cu OCDE la un proiect specific de elaborare a unui cadru orientativ privind autoevaluarea, pentru a sprijini dezvoltarea așa-numitului ‘Entrepreneurship 360’, un ecosistem antreprenorial la nivelul școlilor și al instituțiilor de învățământ profesional și de formare.

În plus, în cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), statele membre pot include în propriile programe de dezvoltare rurală un subprogram tematic privind femeile din zonele rurale, pentru a aborda nevoile specifice ale acestora.

Citește și
1 Comentariu
  1. […] “Conform unor studii recente, în zonele rurale, de-a lungul timpului s-au evidențiat o serie de probleme de ordin economic și social, cum ar fi cultura antreprenorială slab dezvoltată, participarea scăzută a adulților la educație și formare continuă. De asemenea, se observă o tendință accentuată de migrație a femeilor dinspre mediul rural înspre mediul urban, acestea părăsind zonele rurale în căutarea unui loc de muncă și creând astfel un dezechilibru în rândul lucrătorilor din zonele rurale”, consideră Viorica Dăncilă, care întreabă Comisia ce are în vedere pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale și manageriale ale femeilor cu scopul de a spori numărul companiilor, atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, precum și înființarea propriilor lor afaceri cu scopul de a promova spiritul antreprenorial al acestora. Sursa: agro-tv.ro […]

Cmentariile sunt închise