Eurodeputatul Laurentiu Rebega a cerut eliminarea dezechilibrului de negociere pe lantul alimentar

17

Phil_Hogan Eurodeputatul Laurentiu Rebega a cerut Comisarului pentru Agricultura, Phil Hogan, o propunere concretă pentru eliminarea dezechilibrului de negociere pe lantul alimentar si l-a întrebat pe acesta daca are în vedere stabilirea modelului de produs local.

Comisarul Hogan a dat explicatii vizavi de alte subiectele care se afla pe masa de lucru a institutiilor europene.
El a explicat care sunt cele mai recente evolutii cu privire la bugetul agricol din 2015, a prezentat o actualizare cu privire la masurile luate de UE pentru a atenua impactul interdictiei de import din Rusia pentru produsele alimentare din UE. Comisarul Hogan a adus în discutie si situatia de pe pietele agricole, care a inclus viziunea sa cu privire la perspectivele pentru piata produselor lactate si a repetat faptul ca în aprilie 2015 vor fi emilinate cotele pentru lapte.

Legat de aceste ultime doua teme, eurodeputalul Laurentiu Rebega, l-a întrebat pe comisarul Hogan cum se va face compensarea pierderilor de venit ale fermierilor care nu îsi vor gasi piete de desfacere în viitorul apropriat din cauza embargoului rus, si care vor fi masurile concrete pe care Comisia Europeana le va lua pentru a evita volatilitatea în urma eliminarii cotelor.

Unul dintre principalele subiecte discutate în cadrul Comisiei a fost cel legat de implementarea ‘inverzirii’ agriculturii, prevazuta de ultima reforma a Politicii Agricole Comune. Comisarul Hogan a reiterat ideea ca masurile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015, asa cum a fost stabilit.

Aceasta pozitie însemna, practic, respingerea solicitarii facute de catre cei patru coordonatori ai principalelor grupuri politice din Parlamentul european, care au cerut amânarea masurilor pentru înverzirea PAC pentru anul 2016.

Hogan a declarat ca ecologizarea constituie un element esential al reformei PAC si cu aceasta au fost de acord legiuitori în 2013 … nu numai pentru mediu si productia durabila, dar si pentru ca promoveaza o mai mare competitivitate în sectorul agricol în UE’.

Citește și

Cmentariile sunt închise