Bunăstarea animalelor a fost unul dintre subiectele fierbinți pe agenda reuniunii de luni a Consiliului Agricultură și Pescuit de la Bruxelles, unde s-au solicitat opiniile statelor membre cu privire la revizuirea planificată a legislației în domeniu, în contextul situației economice actuale din Europa.
În cadrul deazbaterilor, România și-a precizat poziția că „poate susține actualizarea legislației privind bunăstarea animalelor pe baza avizelor științifice EFSA, a experienței și a bunelor practici”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale remis redacției AgroTV.
„Revizuirea legislației este necesară în contextul progreselor științifice și tehnologice, precum și al așteptărilor și intereselor populației, aceasta trebuind să conțină prevederi clare referitoare la standardele de bunăstare a animalelor, însă trebuie avută în vedere necesitatea asigurării competitivității producătorilor în condițiile economice actuale”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, în cadrul reuniunii Consiliului AgriFish.
Acesta a precizat că schimbarea condițiilor de creștere a diferitelor specii de animale trebuie să aibă în vedere perioada posibilă de implementat, instrumentele de sprijin, astfel încât să nu se ajungă la scăderea efectivelor de animale și la îngreunarea activității fermierilor, cu efecte negative asupra producției. În acest sens, oficialul român a susținut că trebuie arătată înțelegerea cuvenită și necesară pentru fiecare sector în parte.
„Cu privire la prioritățile legislative, noi considerăm că este important să avem o stabilitate a prevederilor legale, evident și îmbunătățirea acestora, inițierea unor noi condiții de bunăstare pentru alte specii de interes economic, inclusiv animale de companie” a mai spus Petre Daea.
Referitor la protecția animalelor în timpul transportului, ministrul român al agriculturii a fost de acord că poate fi avută în vedere revizuirea legislației în contextul asigurării unor standarde înalte de protecție a animalelor destinate comerțului intracomunitar și exportului către țări terțe, cu menținerea tuturor tipurilor de transport, se arată în comunicatul MADR.
„Cu privire la intenția de introducere a etichetării pe criterii de bunăstare animală, România consideră că aceasta poate fi introdusă numai voluntar prin voința operatorilor cu activitate în domeniu”, a precizat Petre Daea, precizând că România va fi activă în tot procesul de legiferare.