Reprezentând aproximativ 20% din producția agricolă a Uniunii Europene (UE), perspectivele pentru uleiul de măsline, vin, fructe și legume, între 2017 și 2030, sunt amestecate. Este de așteptat ca aceste culturi specializate să-și continue tendințele recente de stagnare a consumului sau ușor în scădere și de creștere a exporturilor, conform raportului privind perspectivele agricole ale UE, publicat in 18 decembrie 2017.
Până în 2030, productia europeana de ulei de masline este de asteptat sa creasca, în special în Spania și Portugalia (cu 2,3% pe an), datorită mai multor irigații și a plantațiilor noi, care generează randamente mai mari. În Italia, creșterea ar putea ajunge la 2% pe an, în timp ce producția în Grecia va crește cu 1,1% pe an. Această producție suplimentară va servi atât cererii mondiale în creștere, cât și creșterii consumului UE, consolidând poziția UE de cel mai mare producător mondial și exportator de ulei de măsline.
Cu toate acestea, creșterea preconizată a producției ar putea fi afectată de factori neprevăzuți, cum ar fi seceta sau bolile. Vremea rea și epidemia de xylella fastidiosa au provocat o scădere cu 25% a producției de ulei de măsline în 2016/17, în ciuda investițiilor semnificative în sistemele de producție irigate. În timp ce se așteaptă o ușoară revenire, nivelurile de producție nu au atins încă nivelul din 2015/16.
Aproape toate (99%) cantitatile de măsline produse în UE provin din fermele din Spania, Italia, Grecia sau Portugalia. Cea mai mare parte a suprafețelor sunt cultivate de fermierii mici din Italia și Grecia, spre deosebire de mai multe ferme mijlocii și mari existente in Spania și Portugalia.
Asteptari asupra creșterii exporturilor de vin
Consumul vinului în UE a scăzut cu aproape trei litri pe cap de locuitor în ultimul deceniu, iar pana in 2030 este de așteptat să fie de 25 de litri pe cap de locuitor. Cu toate acestea, în ciuda acestui declin al consumului (1,7% pe an), exporturile se așteaptă să ajungă la aproape 27 milioane de hl în 2030, datorită cererii puternice de vinuri cu indicație geografică, și de vinuri spumante. Astăzi, UE este principalul producător mondial de vin, cu 160 milioane de hl, reprezentând peste 60% din producția mondială în 2016. Majoritatea vinurilor din UE provin din Italia, Franța și Spania (80% din producție).
Merele și roșiile rămân la un nivel aproximativ stabil
Raportul se concentrează pe două piețe din sectorul fructelor și legumelor: mere și roșii. În ceea ce privește merele, producția UE a ajuns la peste 12 milioane de tone în 2016/17, în special din Polonia, Italia, Franța și Germania. Raportul estimeaza o stabilizare a consumului de mere proaspete până în 2030, ceea ce va conduce, la rândul său, la o producție mai stabilă a UE, de aproximativ 12,5 milioane de tone pe an. Consumul de mere procesate este probabil să scadă ușor, arată raportul. De asemenea, este de așteptat ca randamentele să crească datorită utilizării din ce în ce mai mari a metodelor de producție moderne, înlocuirea livezilor vechi cu altele noi și îmbunătățirea rezistenței la boli și a gestionării dăunătorilor.