Ești tânăr fermier și ai o fermă de animale? Uite ce trebuie să faci ca să accesezi fonduri europene

Tinerii fermieri care vor să se instaleze ca șefi de exploatație agricolă vor avea la dispoziție și anul acesta măsura pentru instalarea tinerilor fermieri – DR-30, așa cum este ea denumită în noul Plan Național Strategic. Prin această linie de finanțare, un tânăr fermier poate accesa până la 70.000 euro, sprijin 100% nerambursabil.

Potrivit informațiilor pe care le avem la acest moment, se pare că linia de finanțare va fi lansată în a doua jumătate a acestui an, deși nu există încă un anunț oficial în acest sens. Cu toate acestea, interesul este mare, astfel că putem veni cu câteva sfaturi pentru orice tânăr fermier care vrea să își pregătească proiectul din timp.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, un astfel de tânăr fermier, crescător de animale, a dialogat cu consultantul Gabriela Fekete, pentru a afla ce trebuie să facă înainte de deschiderea liniilor de finanțare. Iată sfaturile specialistei:

”Pentru tânărul fermier trebuie să aveți minimum 12.000 de SO-uri. Ar trebui să urmați un curs, dacă dimensiunea fermei provine majoritar din animale, atunci trebuie să urmați un curs de creșterea animalelor. Trebuie să vă autorizați ca PFA sau SRL, ce doriți dumneavoastră, și să preluați exploatația și să o înscrieți la APIA pe acea firmă. În cazul în care aveți pășune de la primărie, trebuie să mergeți să vorbiți cu cei de la primărie, pentru că trebuie reziliat contractul și trebuie refăcut un alt contract pe PFA-ul sau societatea dumneavoastră. Încă o condiție ar fi să aveți mare grijă cu platforma de gunoi. Dacă aveți un număr de peste 5 animale, nu mai aveți voie în localitate. Trebuie să faceți platforma, să o intabulați și să o declarați la registrul agricol. Obligatoriu să fie tot pe PFA sau pe societate, nu pe persoană fizică”, a precizat Gabriela Fekete în direct la AGRO TV.

Reamintim că ghidul solicitantului încă nu a fost publicat de Ministerul Agriculturii, însă avem câteva informații cu privire la sectoarele care ar urma să fie prioritizate la finanțare prin instalarea tinerilor fermieri. Astfel, se pare că atât legumicultura, cât și creșterea vacilor de lapte și de carne vor fi avantajate. În același timp, femeile care vor să acceseze această măsură vor avea prioritate.

Sprijinul pe care îl poate primi un tânăr fermier este de 70.000 euro, sumă forfetară, și se acordă în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Bună seara !
    Dacă am făcut un PFA in anul 2015 in vederea creșterii bovinelor ,insa nu continuat ,nu am înregistrat nimic pe PFA ,pot sa mai accesez pt instalarea tânărului fermier?
    Mulțumesc

  2. Buna.nu cred…depinde de ghidul solicitantului care va apărea…in submasura6.1, similara cu dr30…nu aveai voie căci nu trebuia să fie firma cu aceleasi coduri caen.si nu mai veche de 2ani…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole