Este simplu să previi cancerul ovarian: bea ceai zilnic

13

Cancerul ovarian este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul româncelor. Această boală ar putea fi prevenită fără prea mult efort, consumând cu regularitate ceai negru sau verde.

Cancerul ovarian este a cincea formă de cancer ca frecvenţă în rândul româncelor. Această boală ar putea fi prevenită fără prea mult efort, consumând cu regularitate ceai negru sau verde.

 

Femeile care îşi fac un obicei din a bea ceai negru sau verde încă de la 20 de ani îşi reduc în mod considerabil riscul de a suferi de cancer ovarian. Teoria aparţie oamenilor de ştiinţă australieni, de la Universitatea Curtin, din Perth şi este rezultatul analizei stării de sănătate a 1.000 de femei din sudul Chinei, toate în jurul vârstei de 60 de ani.

Jumătate din participantele la cercetarea australiană erau diagnosticate cu cancer ovarian, iar celelalte nu prezentau boala, potrivit analizelor amănunţite. Fiecare dintre voluntare a fost chestionată cu privire la obiceiul de a bea ceai: ce fel de ceai bea, cât de des şi de cât timp.

Rezultatele cercetării au arătat că femeile care nu sufereau de cancer ovarian erau cele mai mari băutoare de ceai, iar majoritatea au căpătat acest obicei de la vârste fragede. Mai exact, 79% din femeile sănătoase şi doar 51% din cele diagnosticate cu cancer erau consumatoare de ceai. Potrivit chestionarului, femeile cu cancer care beau ceai nu făcuseră un obicei din asta (erau consumatoare de scurt timp şi beau aproximativ o cană pe săptămână).

Ceaiul negru, cea mai puternică armă anticancer

Studiul australian demonstrează că, pentru un efect cuantificabil, consumul de ceai trebuie să devină un obicei zilnic, nu este suficient să îl bem ocazional. De fapt, femeile sănătoase participante la cercetare consumau peste patru ceşti de ceai negru şi verde zilnic.

„Efectul anticancer al ceaiului verde este dat, în primul rând, de un compus numit EGCg, care are o activitate antioxidantă de 100 de ori mai puternică decât vitamina C şi de 25 de ori mai mare decât vitamina E. Această substanţă nu numai că inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, dar le şi poate ucide pe cele mature”, explică medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Centrul Medical Med-As din Bucureşti.

Şi ceaiul negru, şi cel verde provin din aceeaşi plantă, numită Camellia sinensis. Ceaiul negru se obţine printr-un proces de oxidare a frunzelor, iar astfel se distrug compuşii de tip EGCg. Dar acest lucru nu înseamnă că ceaiul negru este mai puţin eficient împotriva cancerului decât cel verde. Dimpotrivă, spun specialiştii, ceaiul negru are în compoziţie alte două substanţe (teaflavine şi tearubigine) cu efect antioxidant.

„Cea mai scăzută rată de mortalitate prin cancer se înregistrează în ţările unde locuitorii consumă ceai verde şi negru în cantităţi mari, zilnic”, completează medicul Ruxandra Constantina.

 

Sursa: http://www.adevarul.ro/life/sanatate/medicina_naturista-ceai_verde-ceai_negru-cancer_ovar-risc_0_817718257.html

Citește și

Cmentariile sunt închise