Eroii căzuți în bătălia de „La Poduri”, comemorați pe Muntele Mare

87

vanatoare2Urmașii luptătorilor care au murit, în 1849, pentru apărarea ținuturilor Țării Moților au ales să-și cinstească înaintașii sâmbătă, 26 iulie, chiar pe locul unde a avut loc bătălia. Circa 150 de persoane au urcat pe înălțimile Muntelui Mare la primele ore ale dimineții pentru a asista la manifestările celei de-a patra ediții ale acestui eveniment.

Programul a cuprins discursuri ale invitațiilor de onoare (reprezentanți ai Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”: filiala Cluj-Napoca – președinte Victor Bercea, filiala Alba Iulia – președinte Ionel Vesa, filiala Baia de Arieș – președinte Claudiu Volcov și filiala Bistra – președinte Avram Bucea), depunere de jerbe la baza monumentului ridicat în urmă cu 4 ani, Slujba de Parastas, oficiată în memoria eroilor căzuți la datorie de un sobor de 9 preoți de pe Valea Arieșului și înmânarea unor diplome de merit pentru organizatorii evenimentului.

vanatoare5Cântecele patriotice au răsunat în munți, prin prezența  la manifestare a doi soliști de muzică populară, Mihaela Duma și Marian Dascălu, acompaniați de formația „Papen”. Nu au lipsit bucatele alese, oferite tuturor participanților pentru sufletul celor decedați la 19 iunie 1849. „Am pregătit pentru invitații prezenți la această manifestare iahnie de fasole cu ciolan, servită alături de salată de ceapă roșie și castraveți murați. La desert am servit cozonac de casă umplut cu nucă; de asemenea, și pâinea a fost de casă. A fost o atmosferă plăcută, timpul a fost favorabil, puțin înnorat dimineața, dar apoi un soare luminos a însuflețit tot muntele!”, a explicat bucătăreasa Ileana Bolog.

În 1849, românii glotași din Lupșa, Mușca și alte sate învecinate, sub conducerea a doi căpitani ai lui Avram Iancu, Ciobu din Hădărău şi Băbuţu de după Mărgaia, susţinuţi de Pătru lui Măghiran din Muşca și Ioan din Valea Lupșii, au purtat o confruntare crâncenă cu honvezii maghiari care doreau să pună stăpânire pe aceste ținuturi. Locul confruntării de atunci era cunoscut sub denumirea de „La Poduri”.

vanatoare3Azi, însă, locul de întâlnire al acestor vrednici moți se numește „La Morminte”, denumire venită de la cele câteva sute de tumulii (n.r. movilă de pământ) formate în urma bătăliei și care se păstrează și în zilele noastre. „Bătălia în sine a “costat” câteva zeci de luptători lupșeni, mușcani, bistreni, a căror oseminte își găsesc și acum odihna veșnică sub movilele de pământ la capătul cărora bătrânii își aduc aminte că fuseseră puse cruci de lemn, dar au pierit și alte câteva sute de honvezi.”, a arătat profesorul de istorie Claudiu Volcov, prezent și el la eveniment.

Organizatorii festivităților de pe Muntele Mare au fost, ca în fiecare an: Primăria şi Consiliul Local Lupşa, Grupul de iniţiativă  „Familia Buran”, Asociaţia „Fiii satului” – Lupşa, Composesoratul silvic Lupşa – Valea Lupşii –  Hădărău – Geamăna, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România, Asociaţia „Prietenii Naturii” – Baia de Arieş, Muzeul Etnografic Pamfil Albu – Lupşa. Evenimentul s-a încheiat cu promisiunea fermă că un nou pelerinaj „La Morminte” va fi organizat și anul viitor.

Daniela Bolog

Citește și

Cmentariile sunt închise