Eroare incredibilă a Ministerului Agriculturii

Producătorii de alimente vor fi obligaţi să se înscrie din decembrie într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a le fi verificate calitatea şi compoziţia produselor, dar importatorii, care acţionează pe o piaţă în care fenomenul evazionist este uriaş, nu vor fi trataţi la fel pentru că ministerul a uitat de ei.
Antreprenorii implicaţi în producţia de bunuri alimentare îşi vor putea desfăşura activităţile doar dacă sunt înregistraţi în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) şi deţin un certificat de înscriere.

Aceştia se vor înscrie în registru cu datele de identificare şi de contact, activitatea economică şi denumirea produselor, potrivit Mediafax. Registrul va fi înfiinţat pentru a monitoriza activitatea producătorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici şi pentru a cunoaşte ce alimente se produc şi în ce cantităţi. Înscrierea în registru este gratuită. Măsura vizează toţi producătorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice.

Proiectul a fost lansat în urmă cu trei ani, dar a suferit mai multe modificări. Cea mai importantă este eliminarea obligativităţii producătorului de a înscrie în registru şi reţeta produselor.

Întrebaţi dacă importatorii de alimente vor fi obligaţi să se înscrie în registru, reprezentanţii MADR spun că au uitat să-i menţioneze în proiectul de act normativ. “Dacă puneaţi această întrebare în urmă cu câteva săptămâni, acum ar fi apărut şi ei în proiectul de act normativ. Am omis. Am uitat să ne referim şi la ei în proiect. La o primă modificare a proiectului o să-i introducem şi pe ei”, a declarat pentru Mediafax Iuliu Maloş, director în cadrul Direcţiei Generale de Industrie Alimentară.

Zona în care evaziunea este prolifică

Fructele, legumele şi carnea din import se vând în magazine şi pieţe cu preţuri de două, trei şi chiar zece ori mai mari decât cele cu care intră în ţară, iar în unele cazuri cumpărătorul plăteşte pentru un produs alimentar şi de 15-20 de ori mai mult faţă de valoarea de import.

Importurile de produse agroalimentare, băuturi şi tutun s-au cifrat în primele nouă luni la aproape 3 miliarde de euro, în creştere cu aproape 10% faţă de perioada corespunzătoare din 2011. Pentru a se putea înscrie în RIA şi a obţine certificatul necesar funcţionării, producătorii vor depune la direcţiile judeţene pentru agricultură sau a municipiului Bucureşti o cerere-tip, însoţită de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societaţii, obiectul activităţii economice şi specificaţia tehnică sau standardul de firmă al produsului, elaborat şi aprobat de operatorul economic, dar şi etapele fluxului tehnologic al produsului.

RIA va fi gestionat de Ministerul Agriculturii, La înscrierea în registru, producătorii de alimente vor fi verificaţi dacă la fabricarea acestora respectă etapele procesului tehnologic de fabricaţie şi compoziţia produsului declarate în caietul de sarcini. Se va verifica, de asemenea, şi respectarea condiţiilor de calitate impuse de lege.

Certificatul de înscriere în RIA se solicită în 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, de către producătorii aflaţi în activitate, şi în 30 de zile de la punerea în funcţiune a fiecărei unităţi sau punct de lucru nou-înfiinţat. 

Certificatul de înscriere în RIA se solicită în 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, de către producătorii aflaţi în activitate, şi în 30 de zile de la punerea în funcţiune a fiecărei unităţi sau punct de lucru nou-înfiinţat.

 

Sursa: http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/eroare-incredibila-a-ministerului-agriculturii-284598.html

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult