Emil Dumitru (Pro Agro): Genetica de calitate trebuie stimulată cu bani. Avem nevoie de soiuri şi rase româneşti

28


geneticaCercetarea şi genetica româneşti ar putea să aducă doar beneficii agricultorilor autohtoni. Totuşi, pentru ca acestea să devină benefice pentru fermieri, ar trebui făcute investiţii serioase în domeniu. 

Practic “genetica de calitate trebuie stimulată cu bani”, după cum a declarat preşedintele Pro Agro, Emil Dumitru. Acesta a recunoscut că şi el,personal, în ferma sa foloseşte soiuri româneşti, care s-au dovedit mai bune în acest an, atât de marcat de secetă. Aceeaşi problemă, însă, se pune şi pentru crescătorii de animale, care ar putea, la rândul lor, să profite de resursele geneticii autohtone, ameliorate în staţiunile de cercetare.

“Atunci când vei aduce o vacă de lapte sau de carne din alte ţări, care nu se va adapta cu clima din România, cu siguranţă că vei avea probleme şi vei face experimente pe banii tăi. Ori, în condiţiile în care animalele din rase româneşti, sunt foarte bine aclimatizate şi au dovedit că pot fi eficiente din punct de vedere economic, mi se pare corect să nu renunţ la ele, ba chiar să ameliorez aceste rase, cum ar fi Bălţata Românească, de exemplu. Acesta este, de fapt, scopul cercetării, să dezvolte nişte programe pe parteneriate public-privat, prin care produşii din staţiunile de cercetare să fie duşi acolo unde este nevoie de ei, în fermele comerciale. Când fermierii îşi vor da seama că rezultatele cercetării le aduc profit, cu siguranţă că va exista un altfel de relaţie între cercetători şi fermieri”, a mai declarat preşedintele Pro Agro, pentru AGRO TV.

Citește și

Cmentariile sunt închise