Embargoul rus: UE suspendă susținerea pentru producătorii de brânză

19

branzeturiimpComisia Europeană a suspendat marți, din cauza cererilor considerate exagerate, măsurile de susținere pentru producătorii de brânză pe care le-a adoptat în contextul embargoului rus, cea de a doua situație de acest tip cu care se confruntă, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Comisia a pus capăt acestui sistem’, adoptat la sfârșitul lui august, „din cauza volumului disproporționat de cereri trimise de unele regiuni care nu exportă în mod tradițional mari cantități în Rusia”, a anunțat un purtător de cuvânt.

Măsurile ar fi urmat să permită finanțarea stocării temporare, pentru o durată între 90 și 120 de zile, a brânzeturilor europene excluse de pe piața rusă.

Partea din acest dispozitiv — în valoare de 20 de milioane de euro — care viza stabilizarea prețului untului și al laptelui praf, nu a fost în schimb întreruptă.

Decizia reprezintă ‘o măsură de precauție pentru a evita să nu fie atins foarte repede plafonul de 155.000 de tone’ fixat de mecanism, a adăugat purtătorul de cuvânt. UE a exportat în total 250.000 de tone de brânză în Rusia în 2013.

Italia, cu 74.254 de tone, urmată de Irlanda (4.455 de tone), Olanda (3.661 de tone), Suedia (2.324 de tone), Franța (269 de tone) au depus cereri de indemnizare reprezentând 87% din total din prima săptămână, a precizat o sursă europeană.

În materie de produse lactate, țările cele mai afectate de embargoul rus sunt totuși Finlanda, Letonia, Lituania și Estonia, dependente în proporție de peste 75% de piața rusă, conform aceleiași surse.

Confruntată cu o supracerere similară din partea producătorilor de fructe și legume polonezi, Comisia Europeană a suspendat deja la 10 septembrie ajutoarele în valoare de 125 de milioane de euro decise la jumătatea lui august pentru a susține sectorul europene de legume și fructe.

Ea se pregătește să reia și să extindă aceste ajutoare, consacrându-le o nouă alocare de peste 125 de milioane de euro, dar înăsprind regulile pentru a combate excesele. Majoritatea fondurilor trebuie astfel repartizate în funcție de volumele exportate în ultimii ani.

Embargoul rus intervine în contextul unei căderi conjuncturale a prețurilor agricole în Europa, legată de producția abundentă, notează AFP.

Citește și

Cmentariile sunt închise