Electrocutat mortal la ferma de curcani

Un muncitor român de 51 de ani, Marian Aldea, a murit electrocutat de o descărcare electrică de 380 de volţi în interiorul magaziei unei firme agricole din localitatea Busolo di Lavagno, în provincia Verona.

 

Alarma a fost dată imediat, la faţa locului au sosit sanitarii de la Verona, care nu au putut face altceva decât să constate decesul. La faţa locului au sosit carabinierii de la unitatea din San Martino Buon Albergo şi experţii de la Spisal.

Potrivit primelor cercetări, în dimineaţa zilei de 14 iulie, Marian Aldea, angajat regulamentar la începutul anului ca muncitor agricol, se afla în hala în care sunt crescuţi 15.000 de curcani, împreună cu patronul Agostino Caloi.

Aldea hrănea curcanii când şi-a dat seama de un scurt circuit care împiedica funcţionarea corectă a unui ventilator al sistemului de aerisire a halei. Este posibil să fi încercat să îl repare fără a-şi lua precauţiile necesare şi a fost electrocutat.

Descărcarea puternică de 380 de volţi nu i-a lăsat cale de scăpare şi intervenţia salvatorilor de la Verona Emergenza, alertaţi de proprietar, a fost din păcate inutilă.

La faţa locului au intervenit imediat carabinierii, care efectuează anchetele, coordonate de procurorul Maria Federica Ormanni, pentru a stabili responsabilităţile pentru cele întâmplate.

Ceea ce pare acum cert este că victima nu era echipată pentru a efectua intervenţii de întreţinere a instalaţiei electrice. Şi nici măcar nu era sarcina sa având în vedere că trebuia să se ocupe de animale. De aceea va trebui să se stabilească dacă angajatul efectua, fără precauţii, lucrări de reparare a ventilatorului nefuncţional din proprie iniţiativă sau la dispoziţia altora. Parte a clădirii a fost pusă sub sechestru până la încheierea anchetelor.

În hala din Lavagna au efectuat o inspecţie experţii de la Spisal pentru a stabili dacă au fost respectate normele de siguranţă. Teribilul accident readuce în prim-plan chestiunea condiţiilor de muncă în agricultură unde prea des pericolele pentru viaţa angajaţilor sunt subevaluate.

Nativ din Comăneşti, Bacău, Marian Aldea trăia de ani de zile în provincia Verona şi la începutul anului a fost angajat de firma Caloi. Mario, cum îl chemau toţi, locuia într-o casă de lângă crescătoria de curcani.

Dimineaţa, la locul tragediei a sosit, împreună cu soţia sa, şi fiul victimei, Ciprian, angajat al unei firme de curăţenie care lucrează în spitalele din zonă. Tânărul, vizibil tulburat de cele întâmplate, a vrut să vadă locul în care a murit tatăl său. Pe jos, lângă hală, e o şapcă. Ciprian o arată: «O purta tatăl meu, era un mare muncitor, o persoană bună, cu frică de Dumnezeu şi acum s-a dus la el… un fapt absurd».

O imprudenţă a victimei? O neglijenţă a angajatorului său? Anchetele vor stabili adevărul privind cele întâmplate.

Citește și

Comentariile sunt închise