Efectele DEVASTATOARE ale gripei aviare în ferme! În ce condiții se acordă despăgubiri

Comerțul ambulant cu păsări vii a fost suspendat timp de o lună, după ce virusul gripei aviare a fost descoperit la o fermă din județul Mureș. Focarul a fost depistat la o fermă de 180.000 de păsări, autoritățile intervenind de urgență pentru neutralizarea animalelor.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat împreună cu invitații efectele devastatoare ale gripei aviare în fermele de păsări, dar și potențialul pericol pentru acest sector al zootehniei, dacă boala se extinde și în alte ferme. Potrivit medicului veterinar Ioana Neghirlă, din cadrul Direcției Sănătatea Animalelor ANSVSA, s-au pus în aplicare toate măsurile necesare pentru stingerea focarelor identificate.

”În ambele focare, eutanasierea păsărilor a fost efectuată. La Mureș mai durează puțin ecarisarea cadavrelor, fiind o fermă cu o capacitate și un efectiv destul de mare; vorbim de 180.000 de păsări. În schimb, la focarul din județul Harghita, luarea măsurilor s-a încheiat.

În mod normal, după eutanasierea și ecarisarea cadavrelor, urmează curățenia și dezinfecția preliminară. Ulterior, se efectuează o a doua dezinfecție finală, iar după minim 30 de zile putem vorbi de stingerea focarului. Apoi se vor băga, mai mult ca sigur, păsări santinelă în exploatația în cauză, pe o perioadă de 30-45 de zile”, a explicat dr. Ioana Neghirlă.

Potrivit reprezentantului ANSVSA, virusul gripei aviare se transmite extrem de ușor și poate fi identificat prin observarea câtorva simptome. În ceea ce privește despăgubirile pentru fermele afectate, acestea vor fi acordate doar în cazul în care normele sanitar veterinare sunt respectate.

”Păsările pot prezenta forme de inapetență, pot să nu bea apă, să nu aibă statusul normal de întreținere, și se poate ajunge până la mortalități masive. Boala se transmite ușor. (…) Putem vorbi de despăgubiri în cazul în care sunt respectate toate condițiile sanitar veterinare. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, conform Hotărârii de Guvern 1214, se pot acorda despăgubiri”, a mai precizat dr. Ioana Neghirlă pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole