Efect neașteptat al secetei. O băutură tradițională, lovită în plin de lipsa apei

12

Producătorii de pălincă din judeţul Satu Mare întâmpină greutăţi la fierberea fructelor culese în această toamnă, lipsind apa pentru răcirea cazanelor, nivelul râurilor fiind scăzut din cauza secetei. Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare, Ioan Cioltean, a declarat că doar o parte dintre producători a început fierberea fructelor, cerându-se avize din partea instituţiei pentru aproape 100 de cazane.

“Unii chiar dacă au solicitat avize încă nu au început. Marea problemă este lipsa apei pentru răcire. Sperăm să revină ploile”, a declarat Cioltean. Şeful DADR a afirmat că fructele din acest an nu s-au dezvoltat ca în anii cu precipitaţii normale, însă acestea sunt bune pentru pălincă deoarece au o cantitate mai mare de zahăr.

“Fructele sunt de calitate, au rămas mai mici dar au fost dulci. Este o calitate bună la pălincă. Depinde şi de producători cum le pregătesc, unii le amestecă, depinde de cantităţile de fructe pe care le au”, a precizat Cioltean.

Se estimează că în acest an în judeţ se vor produce trei milioane de litri de pălincă, cea mai mare parte fiind de prune, procesul urmând să fie încheiat înainte de sărbătorile de iarnă.

Citește și

Cmentariile sunt închise