15 mai 2021 - 10:39

EDITORIAL. Razboiul anti-Coronavirus. Vin vestile bune!

Ne-am obișnuit prea mult cu știrile care doar numără cazurile de infectare, cu transmisiuni de pe afară (în loc să ne izolăm cât putem, măcar o perioadă), cu materiale despre cât de goale sunt străzile sau cum stă lumea la cozi, să mai cumpere un camion de făină și o cisternă de ulei. Ajunge,  hai să căutăm și partea de speranță în toată această situație. Nimeni nu contest că e o grea încercare, că vor fi urmări neplăcute de tot felul, dar nu e sfârșitul lumii.

În primul rând – avem multe cazuri de infectare, dar nu la fel de numeroase ca în alte țări. Și nimeni nu a murit în România de COVID-19, ceea ce este o veste excelentă, nu-I așa? Și, din cei aproape 200 de infectați, 16 pacienți s-au vindecat, iar azi, alți trei sunt externați,după cum anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Una peste alta, deși nu e de joacă, până acum am trecut cu bine, chiar dacă ne panicăm ușor și credem toate prostiile și falsele știri care se găsesc din abundență pe internet. Important e să alegem, că nici grâul nu e bun cu tot cu neghină. De aceea, Guvernul României, alături de o organizație neguvernamentală, a lansat platforma online COVID-19 Știri Oficiale (stirioficiale.ro). Intrați pe ea, pentru că adună doar informații din surse sigure, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică, constituit de Guvernul României, hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și înregistrările conferințelor de presă susținute de oficialii cu responsabilități în domeniul managementului situațiilor de urgență.

Iar dincolo de partea de comunicare, să nu uităm că nu am fost lăsați de izbeliște. Zeci de mii de cercetători caută acum cu febrilitate un leac, un vaccin care să oprească epidemia. Și, încet – încet, vin și primele rezultate. De exemplu, autoritățile sanitare din Statele Unite ale Americii anunță că primul test clinic pentru testarea unui vaccine împotriva noului coronavirus a început luni în Seattle. ”Testul clinic deschis va include participarea a 45 de adulți voluntari, în bună stare de sănătate, cu vârsta cuprinsă între 18 și55 de ani, circa șase săptămâni”, transmite Institutul Național de Sănătate. Dacă totul decurge așa cum este așteptat, noul vaccin ar putea fi comercializat într-un an și jumătate, în ipoteza în care pandemia s-ar prelungi până la viitorul sezon gripal.

Și nici Europa nu stă degeaba, asta e clar. Comisia Europeană acordă un sprijin financiar de până la 80 milioane de euro companiei CureVac din Tuebingen, Germania, care dezvoltă vaccinuri înalt inovative, pentru a accelera dezvoltarea şi producerea unui vaccine împotriva coronavirusului în Europa. CureVac estimează că va începe testare aclinică până în iunie.

De asemenea, institutul flamand de cercetări în biotehnologie VIB a descoperit un anticorp capabil să neutralizeze virusul aflat la originea COVID-19, dar pentru confirmarea rezultatelor sunt necesare cercetări suplimentare. Cercetătorii spun că ”noile rezultate indică faptul că anticorpul poate împiedica noul coronavirus să infecteze celulele umane”, și, în plus, anticorpul poate ”să fie produs pe scară largă şi să fie utilizat în procese de producţie curente în industria biofarmaceutică”.

Hai să tragem o linie aici și să vedem că situația e grea, dar nu disperată. Poate că o să ne fie și mai dificil o vreme, poate că o să ni se pară că speranța e prea departe, dar nu e așa. Dacă suntem ”cuminți” și respectăm regulile de igienă și comportament în societate, cândva o să ne aducem aminte că am trecut peste coronavirus.

Autor: Cătălin Lența