În numele salvării planetei, s-au pus la punct tot felul de strategii și practici ecologice, dar ți-ai închipuit vreodată că oamenii pot fi reciclați sub formă de compost, numai bun pentru îmbunătățirea calității solului?
Despre compostarea cojilor de banane și a cojilor de ouă știm deja că poate ajuta la reducerea impactului negativ asupra mediului, însă iată că și oamenii pot deveni o marfă supusă reciclării, care aduce chiar numeroase beneficii economice, pe lângă cele privind nobila misiune de ecologică de captare a carbonului în sol.
Potrivit CNN Business, California a devenit cel mai recent stat care a semnat un proiect de lege privind compostarea umană, care va intra în vigoare în 2027. Washington a devenit primul stat care a legalizat compostarea umană în 2019, urmat de Oregon, Colorado și Vermont.
Dar ce este compostarea umană? Cunoscută și sub denumirea de reducere organică naturală sau reducerea rămășițelor umane, compostarea umană este practica de a plasa un cadavru într-un vas reutilizabil cu materiale biodegradabile care favorizează transformarea într-un sol dens în nutrienți care poate fi returnat celor dragi sau donat pentru conservarea solului.
Practic, vorbim de o tehnologie prin care rămășițele oamenilor decedați devin îngrășăminte agricole naturale ce pot fi folosite la creșterea plantelor! Eficient, nu?
Ecologia înainte de toate
Susținătorii compostării umane speră că noua tehnologie poate ajuta la încetinirea crizei climatice determinate de arderea combustibililor fosili care produc emisii de gaze cu efect de seră și care duc la încălzirea planeta, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul.
Potrivit Chemical & Engineering News, o publicație a Societății Americane de Chimie, incinerările necesită o mulțime de combustibil, astfel că incinerarea unui cadavru emite aproximativ 190 de kilograme (418 de livre) de dioxid de carbon în aer, echivalentul a cât emite o mașină pentru o cursă de 752 de kilometri (470 de mile) într-o mașină.
În Statele Unite, incinerările reprezintă 1,74 miliarde de livre (3,828 miliarde de kilograme) de emisii de dioxid de carbon în fiecare an, potrivit Green Burial Council Inc., o organizație care supraveghează standardele de certificare pentru cimitire, case funerare și furnizori de produse implicați în practici de înmormântare durabile.
„Compostarea umană folosește mult mai puțină energie decât incinerarea, care folosește gaze fosile pentru a crea căldură de peste 1.400 de grade Fahrenheit”, a declarat Katrina Spade, fondatoare și CEO Recompose, o casă funerară ecologică autorizată din Seattle.
„Atunci când compostarea umană transformă materialul organic al corpului nostru, carbonul este, de asemenea, captat în solul creat. În loc să fie eliberat sub formă de dioxid de carbon prin evacuare în timpul unei incinerări, cantitatea de carbon conținută în fiecare corp se întoarce pe pământ”, e explicat Katrina Spade.
La rândul său, Cristina Garcia, membrul Adunării din California care a introdus legislația de stat, a spus că incendiile de pădure și seceta extremă sunt cele mai clare semne că schimbările climatice sunt reale și că emisiile de metan și dioxid de carbon trebuie reduse.
„Pentru fiecare persoană care alege (reducerea organică naturală) în detrimentul înmormântării convenționale sau al incinerării, procesul salvează echivalentul a unei tone metrice de carbon de la intrarea în mediu”, a declarat Garcia.
Recompose, compania lui Spade, a devenit prima unitate de compostare umană din SUA când a fost deschisă în decembrie 2020. Spade s-a gândit la compostarea umană în școala absolventă după ce a aflat despre compostarea mortalității animalelor, când animalele de fermă sunt reciclate înapoi pe pământ, a spus ea.
Industria este însă nouă și există puține cercetări cu privire la cât de bună este compostarea umană pentru mediu în comparație cu înmormântările tradiționale, incinerarea sau înmormântările verzi. În plus, potrivit președintelui Green Burial Council (Consiliul pentru Înmormântări Verzi), Ed Bixby, procesul nu este lipsit de dioxid de carbon, atâta vreme cât încă implică mașinării operate cu energie electrică ori transportul cadavrelor, materialelor și al rămășițelor.
Totodată, Bixby a subliniat că, pe măsură ce interesul pentru opțiunile de sfârșit de viață mai durabile crește, transparența cu privire la practică este crucială.
Cum funcționează procedeul de compostare umană
Potrivit fondatoarei Recompose, compostarea umană are loc într-un cilindru de oțel care are 8 picioare lungime și 4 picioare înălțime, Un corp este așezat în vas pe un pat de așchii de lemn, lucernă și paie.
„Compostarea umană creează un mediu în care microbii benefici prosperă, având un conținut de umiditate și un raport de materiale de carbon și azot specifice”, a explicat Katrina Spade.
În următoarele 30 de zile, totul din interior se descompune în mod natural. Un corp creează un metru cub de ameliorator de sol (o substanță adăugată în sol pentru a-și îmbunătăți textura sau sănătatea acestuia) care este îndepărtat din vas și vindecat timp de două până la șase săptămâni.
Ulterior, acest amestec poate fi donat unor proiecte de conservare, iar o anumită cantitate poate fi returnată celor dragi. Cantitatea amestec rezultat de pe urma defunctului pe care o primesc cei dragi poate depinde însă de legislația fiecărui stat, deoarece solul ar fi considerat în continuare rămășițe umane, cu reglementări privind ceea ce oamenii pot face cu acestea, a atras atenția Bixby.
Ecologic și economic în același timp. Câștig pe toate planurile!
Practica evită, de asemenea, introducerea de materiale nebiodegradabile – cum ar fi bolți de beton sau plastic, sicrie de oțel sau lacuri – în atmosferă sau în pământ, precum și epuizarea pădurilor pentru sicrie din lemn, a spus Bixby. Compostarea umană ar proteja, de asemenea, lucrătorii de la pompe funebre de expunerea la niveluri ridicate de formaldehidă, care s-a descoperit că provoacă leucemie mieloidă și cancere rare.
Un aspect foarte important menționat de fondatoarea casei funerare ecologice Recompose cu privire la procedura de compostare umană este Acela că ar putea reduce amprenta financiară a aranjamentelor la sfârșitul vieții.
Potrivit Asociației Naționale a Directorilor de Funeralii, costul mediu al unei înmormântări cu incinerare în SUA în 2021 a fost de 6.971 USD, iar costul mediu al unei înmormântări cu vizionare și înmormântare a fost de 7.848 USD, însă estimarea medie a înmormântării nu include un teren, piatra funerară sau alte costuri ale cimitirului asociate cu o înmormântare tradițională, care adesea poate dubla costul, a atras atenția Katrina Spade.
„Recompose se străduiește să mențină prețul compostării umane comparabil cu alte opțiuni de îngrijire a morții”, a spus Spade.
Nu orice om se pretează pentru compost!
În cei doi ani de când și-a început activitatea, Recompose a compostat peste 200 de cadavre în sol și are peste 1.100 de persoane înscrise la Precompose, programul de prearanjare al companiei, a menționat Katrina Spade.
Însă nu toată lumea este eligibilă pentru compostare umană. Reducerea organică naturală distruge majoritatea agenților patogeni dăunători, dar există trei boli rare care descalifică un organism pentru procedura de compostăre umană, a precizat Spade, și anume Ebola, tuberculoza și bolile cauzate de prioni – niște agenți patogeni anormali, transmisibili, care pot provoca plierea anormală a anumitor proteine în creier.
Lista statelor care permit compostarea umană poate crește în curând. Un proiect de lege din statul New York a fost adoptat de ambele camere legislative și este în drum spre biroul guvernatorului, a anunțat Katrina Spade. Și în Massachusetts, reprezentanții de stat Jack Lewis și Natalie Higgins conduc un proiect de lege pentru legalizarea compostării umane acolo.
„Auzim de la clienții noștri că, știind că trupul lor sau al persoanei iubite se va putea întoarce pe pământ, este profund reconfortant”, a mai spus Spade.
O nouă himeră „eco”?
Și totuși, procedura ar putea să nu fie chiar atât de eficientă din punct de vedere economic.
Președintele Consiliul pentru Înmormântări Verzi, Ed Bixby, este de părere că s-ar putea ca majoritatea caselor de pompe funebre să nu adopte prea rapid această practică. Motivul ar fi că în timp ce incinerarea directă se poate face în aceeași zi cu eliberarea permisului, iar o înmormântare durează de obicei trei până la cinci zile, compostarea umană poate dura până la 120 de zile.
„Problema pe care o văd, în măsura în care practica aceasta va crește, este că nu poți face volum mare”, a spus Bixby. „Atâta timp cât este acest proces, a avea cinci sau șase (vase) nu face prea mult bine. … Ca om de afaceri, sentimentul meu este că această procedură (compostarea umană – n.r.) nu va câștiga mult teren din acest motiv principal. Nu are prea mult sens practic. Și urăsc să mă raportez la bani, pentru că nu ar trebui să fie private doar din această perspectivă, dar la sfârșitul zilei, atunci când oferi un serviciu, trebuie să te uiți și la venituri, pentru că ești nevoit să ții luminile (afacerii) aprinse”, a explicat Bixby.