Fermierii din zonele secetoase ale țării, cum ar fi Moldova sau Dobrogea, au dificultăți din ce în ce mai mari în a-și menține afacerile pe linia de plutire. Fără un sistem de irigații bine pus la punct, aceștia sunt practic la mila vremii, care nu a fost de partea lor în ultimii ani.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu fermieri din aceste zone greu încercate, pentru a afla care este situația actuală și cum își păstrează fermele la un nivel de rentabilitate.
Potrivit fermierului Florin Platon din județul Vaslui, dificultățile sunt din ce în ce mai mari, iar anii dificili din punct de vedere al producțiilor sun din ce în ce mai frecvenți. ”În momentul când sunt ani buni, putem să facem profit și să adunăm niște bănuți. Dar din ultimii cinci ani, doi sunt aproape buni și trei răi”, ne-a spus acesta.
Situația este grea și în zona Dobrogei, acolo unde fermierul Raul Mărunțoiu estimează o producție de grâu de 4 tone/hectar anul acesta. Practic, norocul agricultorului este că și-a achiziționat îngrășămintele din timp, când prețurile erau încă la valori scăzute, altfel lucra în pierdere anul acesta.
”Eu vă dau producțiile din ultimii patru ani, incluzându-l și pe acesta. În 2019 am avut 4.000 kg grâu/hectar, în 2020 am avut 600 kg/hectar, în 2021 am avut 6.500 kg/hectar, iar în 2022 se preconizează undeva la 4.000 kg/hectar. Cu această producție, eu personal mi-aș scoate investiția datorită faptului că am achiziționat îngrășămintele în vara anului trecut, la prețuri decente. Dacă ar fi fost să le cumpăr acum, intram din nou în gaură. La prețurile actuale, ar fi trebuit să fac peste 6 tone de grâu la hectar pentru a-mi acoperi cheltuielile”, a precizat fermierul Raul Mărunțoiu din județul Constanța.
Un răspuns
Dar in anii trecuti cand luati banii cu sacu numai ziceti? unde sunt irigatiile acum vrem cantitati cu tonele dar apa ioc doar cu da Doamne