Un antreprenor agricol din Italia, Vito Domenico Maraglino, a trimis o scrisoare unei publicații din Italia, Il Resto del Carlino, în care a subliniat rolul fermierilor români și altor străini care lucrează în agricultura din țara sa. Acesta a remarcat faptul că are mai multă încredere în muncitorii români decât în cei italieni care pun accent pe respectarea drepturilor și mai puțin pe obligațiile de a munci.
Mai jos, este tradusă scrisoarea antreprenorului, în care reflectă problemele legate atât de munca din agricultură, cât și lipsa unor măsuri din partea guvernului.
„Sunt antreprenor agricol, precum și comerciant angro de fructe și legume. Cei care primesc venituri pentru cetățenie preferă să stea acasă ]n loc să meargă la muncă pe câmpuri, iar dacă cineva merge acolo, o face ilegal, muncă la negru. Confortabil, nu-i așa?
Când vine vorba despre italieni, aceștia lasă munca de pe câmp, din agricultură africanilor, românilor, bulgarilor și albanezilor, pe care eu sinceri îi prefer, sunt mult mai de încredere, nu pierd o zi și muncesc neobosit, fără a verifica mereu ceasul. Pe scurt, la sfârșitul lunii e o plăcere să-i plătesc, ei câștigă banii muncind spre deosebire de italieni, care pretind să li se respecte toate drepturile prevăzute, dar de muncă nu vor să audă.
Dacă ne uităm la produsele cultivate, ei bine, e totul fals. Nu am văzut încă nici o cultură abandonată din cauza lipsei de forță de muncă, cei care cultivă în cantități mari au programe foarte specifice și planifică totul înainte de a începe plantarea. Este doar o scuză pentru a regulariza mai mulți muncitori veniți din străinătate. În plus, marile companii importatoare preferă să comercializeze produse care provin din străinătate. Câștigă mai mult, ca să nu mai vorbim de marile companii de distribuție.
În Italia, sunt multe locuri de muncă în agricultură și nu mai sunt la fel de epuizante ca înainte. Inovațiile tehnologice au simplificat-o mult. Nu lipsește forța de muncă, lipsește doar un guvern care să-i ajute un pic mai mult pe agricultori, să debirocratizeze (o formă de descentralizare care implică transferul de competențe și funcții de la guvern către organizații non-guvernamentale (ONG-uri) și organizații de oameni, inclusiv sectorul privat, „societate civilă”) și, în plus, să le dea posibilitatea acestora să se folosească mai bine de finanțările europene, să monitorizeze tendințele pieței și să reducă de asemenea costurile forței de muncă, care este adevărata problemă din agricultură”.