După deblocarea Programului Operațional de Pescuit vor intra în România 50 milioane de euro

danielctin88787

Comisia Europeană a deblocat Programul Operaţional de Pescuit (POP), în zilele următoare vor veni în România încă 50 milioane de euro reprezentând plăţi pe care statul român le-a suportat, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

“Ieri am primit de la Comisia Europeană o scrisoare oficială prin care s-a confirmat faptul că Programul Operaţional de Pescuit a fost deblocat. În România plăţile care fuseseră întrerupte în ianuarie 2012 au fost astăzi deblocate. Comisia Europeană vorbeşte că plăţile au fost întrerupte în 13 ianuarie 2012 din cauza unor deficienţe grave în funcţionarea sistemului de management şi control. Astăzi, după toate lucrurile care s-au întreprins de către autorităţi, CE apreciază progresele semnificative făcute de autorităţile române şi confirmate de autoritatea de audit şi de auditorii europeni şi comunică faptul că va proceda imediat la reluarea plăţilor din Fondul European de Piscicultură. Practic, pentru România înseamnă faptul că, dacă dintr-un program care are o valoare de 307 milioane de euro, până la 1 ianuarie 2012 am atras doar 14 milioane de euro, în zilele următoare vor veni în România încă 50 milioane de euro reprezentând plăţi pe care statul român le-a suportat, deci plăţile au fost făcute de la buget către fermieri şi care nu au fost decontate de CE”, a spus Daniel Constantin.

Acesta a spus că deficienţele înregistrate de guvernarea PDL au mai cauzat anumite pierderi.

“În anul 2012, din păcate, au fost dezangajate 22 de milioane de euro din cauza acestor deficienţe şi din caza faptului că ele au fost atât de mari încât n-am putut să deblocăm programul până în acest moment, este un risc major pe care-l avem şi în 2013, să avem o dezangajare de 10 milioane de euro”, a spus Constantin.

De asemenea, ministrul Agriculturii a explicat faptul că programul este deblocat, iar plăţile vor fi făcute. Ultimele sesiuni de depuneri de proiecte s-au închis pe data de 31 mai. Avem un grad de absorbţie de 24,4%, un grad de contractare de 66,28%, cererile care s-au depus până în acest moment ajung la un miliard de euro, şi că există o şansă foarte mare ca toţi banii pe care-i avem şi care nu sunt dezangajaţi să-i atragem prin acest program.

“Din cauza deficienţelor înregistrate, guvernarea PDL a pus în pericol şi viitoarea programare 2014-2020 din punct de vedere al cuantumului alocat pe programul naţional de pescuit pentru că CE se uită în urmă la capacitatea României de a atrage fonduri europene şi, văzând că au fost aceste deficienţe, este posibil ca fondurile în perioada următoare să fie diminuate”, a spus Constantin.

Plăţile prin Programul Operaţional pentru Pescuit au fost întrerupte din 13 ianuarie 2012, din cauza unor erori şi nereguli în procesul de selecţie a proiectelor depuse, dar şi a unor deficienţe în separarea funcţiilor şi atribuţiilor din cadrul Autorităţii de Management.

România beneficiază, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro prin POP pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE prin Fondul European pentru Pescuit, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult