21 aprilie 2021 - 17:36

Dupa alte tari, acum sta si Austria la coada pentru zilierii romani. Romania sta la alta coada

Dupa Germania, Marea Britanie si Italia, acum, primul tren special destinat transportului lucrătorilor sezonieri români în Austria va pleca duminică 10 mai din Timişoara.  Aproximativ 350  de concetateni  se vor sui in vagoane pentru a ajunge in campurile si solariile fermierilor sustinuti de guvernul de la Viena. Toata aceasta “armata de culegatori romani” a fost creata la cererea “partenerului strain”, punandu-se in miscare instrumente diplomatice si politice din cele doua state.

Din comunicatul oficial al CFR:
“Primele trenuri special comandate pentru asigurarea transportului lucrătorilor sezonieri la Viena sunt solicitate să circule începând cu finalul acestei săptămâni, ca urmare a cererii operatorului feroviar de călători din Austria (OBB) şi a discuţiilor purtate între autorităţile din Austria şi România. CFR Călători participă, în calitate de operator feroviar, la efectuarea acestui transport, în parteneriat cu compania austriacă OBB, organizatorul acestei acţiuni.” 

Potrivit sursei citate, sunt pregătite, în prima parte a acestui program, două perechi de trenuri cu plecare din Viena la Timişoara, în datele de 9 şi 12 mai (plecare din Viena ora 23:05), respectiv cu plecare de la Timişoara la Viena în datele de 10 şi 13 mai 2020 (plecare din Timişoara ora 21:13).

Compania atrage atenţia că sunt o serie de reguli pentru călătoria cu aceste trenuri. Astfel, OBB şi autorităţile din Austria se ocupă de rezervarea locurilor pentru trenurile special comandate. De asemenea, responsabili de selecţia şi deplasarea pasagerilor cu aceste trenuri sunt agenţiile de recrutare din Austria.

Toţi călătorii au obligativitatea să poarte mască de protecţie la urcarea/coborârea din trenuri şi pe durata călătoriei. Pentru operaţiunile de îmbarcare/debarcare a călătorilor vor fi asigurate culoare special amenajate pentru accesul, respectiv părăsirea organizată a incintei staţiei de cale ferată.
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a emis ordinul prin care se aprobă procedura pentru circulaţia trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România şi alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgenţă cauzată de pandemia de COVID-19.

In cazul in care vom avea informatii despre un tren cu zilieri, care va pleca din Moldova spre sudul sau sud estul legumicol al Romaniei, imediat va vom da de veste.