18 ianuarie 2022 - 00:14

După 10 ani în Spania, s-a întors acasă ca să-și deschidă propria fermă de căpșuni

Așa cum v-am obișnuit, pe platforma media AGRO TV vă prezentăm constant exemple pozitive de fermieri, care au ales să muncească pământul de acasă. Astăzi vă spunem povestea unei fermiere care, după 10 ani de muncă în Spania, la cules de căpșuni, a ales să se întoarcă acasă, în comuna Vîlcele, județul Călărași, pentru a-și deschide propria afacere cu toate cunoștințele pe care le-a dobândit peste hotare. 

”Totul a început în 2015. După ce am muncit 10 ani în Spania, la căpșuni, a trebuit să ne hotărâm dacă rămânem în Spania sau venim în România. Am ales România, cu ideea de a face ce am învățat acolo. Am lucrat în Huelva, o zonă care se ocupă doar de cultura căpșunului. (…) Funcționează și aici această cultură, chiar foarte bine. Mai întâmpinăm probleme, dar sunt cumpărători, există cerere. Am început cu suprafața de 2000 mp în curte, după care am văzut că merge și am crescut, avem acum aproape 6000 mp de căpșuni”, a povestit Anca Lipu în emisiunea ”Duminica la țară”.

Parte din exploatație a fost realizată cu ajutorul fondurilor europene, după ce fermiera a accesat submăsura 6.1 în 2018. Planurile ei, însă, nu se opresc aici. Anca Lipu spune că intenționează să extindă suprafața pe care cultivă căpșuni, astfel încât această afacere să poată asigura întregul venit al familiei. Ulterior, urmează să realizeze investiții și în spații de depozitare și procesare.

”În această vară urmează să cultivăm încă un hectar de căpșuni, sperăm să fie în spațiu protejat, ca să nu ne afecteze ploile. Undeva la 3 hectare cred că ar fi ideal, ca să ne putem descurca toată familia, să nu mai trebuiască un alt venit suplimentare. (…) În câmp producem undeva la 25 de zile, iar în solarii producem de la jumătatea lui aprilie până în noiembrie-decembrie, în funcție de temperaturile de afară”, a mai spus Anca Lipu.

Pentru mai multe detalii, dar și alte exemple de producători locali iscusiți, vă invităm să urmăriți integral emisiunea ”Duminica la țară” pe canalul de youtube Agro TV.