Duminică, porțile fetelor de măritat din Feldioara vor fi împodobite cu crengi verzi aduse din pădure

31

sarbatoare_bvPrimăria şi Consiliul Local al comunei Feldioara și Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov din cadrul Centrului Cultural “Reduta”, vă invită duminică, 31 mai 2015 la „Sărbătoarea Rusaliilor la Feldioara”.
Ziua va debuta cu parada și baterea armindenilor, iar începând cu ora 16:00 pe scena căminului cultural din localitate vor avea loc spectacole susținute de copiii Liceului Teoretic Petru Rareș, soliști și ansambluri folclorice din județ, Orchestra Plaiuri Transilvane și grupul de soliști Țara Bârsei. Seara se va încheia cu recitaluri extraordinare ale soliștilor Claudia Mirițescu, Marcel Avram și Cornelia Radocea.

Armindenul este o sărbătoare a începutului de vară, când feciorii împodobesc porțile fetelor de măritat cu crengi verzi aduse din pădure. Creanga verde este un simbol al fertilității și e păstrată la poartă până în momentul secerișului. Se spune că în ajunul acestei zile, pentru ca viforul și grindina să nu se abată asupra satului, femeile nu lucrează nici în casă, nici pe câmp. Rolul Armindenului este apotropaic (superstiția apărării împotriva duhurilor rele), dar ne amintește și de prigonirea lui Iisus, crezându-se că atunci când Irod omora copiii, a pus câte o ramură verde la poarta de unde ar fi început măcelul în ziua următoare. Însă, a doua zi, au apărut ramuri verzi la toate casele, iar Irod n-a mai știut unde să-l caute pe copilul Iisus. Se mai spune că în ziua de Armindeni se bea pelin sau vin roșu, pentru schimbarea sângelului și apărarea de boli. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și
2 Comentarii
  1. Taxa Auto Romania spune

    Buna abordare, asa mai zic si eu articol de calitate

  2. Pelerinaj spune

    Duminică, porțile fetelor de măritat din Feldioara vor fi împodobite cu crengi verzi aduse din pădure este o pagina ziditoare pentru suflet.
    Mult spor si folos duhovnicesc!

Cmentariile sunt închise