DSVSA Bistriţa-Năsăud: 720 de kilograme de porc cu Trichinella Spiralis, distruse

carneÎn perioada 5 -10 decembrie .2016, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrița-Năsăud au efectuat un număr de 55 controale în: târguri de animale, centre colectare animale, ferme de animale, piețe agroalimentare, unități de prelucrare lapte, unități de procesare carne, abatoare, unități de panificație-patiserie-cofetărie, unități de fabricare ulei, unități de alimentație publică, baruri, cantine, magazine alimentare, supermarketuri și depozite en-gros.

Controalele au vizat în special prevenirea apariției toxinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală și nonanimală crește.
În urma controalelor au fost aplicate, în conformitate cu prevederile HG 984/ 2005, cu modificările și completările ulterioare șapte sancțiuni contravenționale în valoare de 4.440 lei.
Principalele deficiențe constatate au fost:

  • manipularea neigienică a produselor alimentare;
  • ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • deținerea sau transportul de animale neidentificate și neînregistrate, fără documente sanitare veterinare;
  • vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.

A fost dispusă reținerea oficială și dirijarea spre distrugere a cantității de 31,73 kg produse alimentare neconforme.
În cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentelor privind încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise, a prezenței organismelor modificate genetic în alimente și furaje care conțin soia și porumb, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
În urma efectuării examenului trichineloscopic, Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud a confirmat patru cazuri de trichineloză la porcii sacrificați în gospodăriile populației.
Carnea provenită de la porcii depistați cu Trichinella Spiralis, în cantitate de 720 kg a fost confiscată și dirijată către distrugere.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole