27 octombrie 2021 - 13:04

Dragos Frumosu: ”Inputurile vor ajunge din ce in ce mai tarziu. Avem nevoie de un plan”

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), a tras un semnal de alarmă pentru firmele mici și mijlocii din România, pentru a fi sprijinite de Guvern, altfel economia ar avea foarte mult de suferit. Acesta a pus în evidență necesitatea unui plan care să implice industria alimentară, fermierii și crescătorii de animale, precum și procesatorii, astfel încât necesarul de hrană pentru populație să poată fi asigurat în cele mai bune condiții.

„Aproximativ 70-75% din angajații din industria alimentară lucrează în satele și comunele limitrofe ale marilor orașe. În condițiile în care, ferească Dumnezeu, un angajat ar veni bolnav în societate, atunci desigur că acea companie ar fi închisă și ar fi, teoretic, eliminați din punct de vedere al cumpărării de produse, preparate din carne, produse lactate și lapte ș.a.m.d.

De astăzi, inputurile vor ajunge în România din ce în ce mai târziu. Este foarte necesară existența unui plan care să protejeze industria alimentară. Fiecare societate comericală, astăzi, și-a luat măsuri după competențe, după cunoștințe și după interesul său. Interesul fiecărei societăți comerciale este să producă, să nu-și trimită acasă angajații, să producă la aceleași prețuri. Aici trebuie să fac precizarea strictă că prețul produselor alimentare de la producătorii autohtoni nu va crește. Dacă astăzi, aceste produse se găsesc pe rafturi la prețuri mai mari decât zilele sau săptămânile trecute, este numai din cauza speculanților și a celor care fac comerț. Statul, desigur, ar trebui să intervină într-o astfel de situație, să plafoneze acest preț pentru o perioadă.

Eu cred că în momentele acestea de criză, românii au nevoie de medicamente, de saloane în spitale pentru a fi tratați și de o alimentație sănătoasă.

Trebuie să luăm niște măsuri la poarta fabricii, un strict necesar. Societățile de industrie alimentară ar trebui să fie asigurate cu măști de protecție, cu substanțe de dezinfecție, cu tot ce înseamnă dezinfecția de astăzi pe mâine. Din datele pe care le am, vă spun cu toată responsabilitatea, nu avem măști, nu avem substanțe de dezinfecție, nu avem mănuși de protecție, nu putem să ne protejăm toți medicii din spitale, ceea ce este foarte grav.

Repet, și afirm cu toată responsabilitatea, avem materie primă să dăm mâncare suficientă populației. Există o deficiență în ceea ce privește carnea de porc, trebuie să recunoaștem, pentru că aici suntem afectați și de pesta porcină africană”, a declarat Dragoș Frumosu.