Dragoș Frumosu: „Elaborarea strategiei de securitate alimentară trebuie să devină prioritate”

dragosfrumosuPreședintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară SINDALIMENTA, Dragos Vasile Frumosu, crede că este timpul pentru elaborarea strategiei de securitate alimentară a cetățeanului român, potrivit recolta.eu

În opinia sa, atunci când va veni momentul ca omul să fie „flămând” din cauza lipsei banilor, mai devreme sau mai târziu, acesta va reacționa dur, cu repercusiuni grave asupra societății în sine. O potențială criză alimentară poate genera efecte nedorite, precum cele amintite anterior. Din fericire, există o suită de oameni de elită care gândesc strategii pe termen lung, pentru a preîntâmpina aceste efecte nedorite. Trebuie doar să fie luați în seamă de autorități.

„Consecințele generate de (…) o potențială criză alimentară (despre care se vorbește din ce în ce mai mult) pot avea repercusiuni sociale și politice grave, unele care pot afecta chiar stabilitatea națională. În momentul în care omul este flămând și n-are bani să-și cumpere de mâncare, în primul rând, este clar că mai devreme sau mai târziu el va reacționa într-un fel, iar repercusiunile pot fie extraordinar de grave din acest punct de vedere. Din aceste considerente, cred că elaborarea strategiei de securitate alimentară a cetățeanului român, în interesul cetățeanului român, trebuie să devină prioritate”, a spus Dragoș Frumosu.

În afara instituțiilor statului există câțiva oameni valoroși care gândesc strategii și programe pe termen lung, în vederea prevenirii unor evenimente sociale nedorite, cât și menite a dezvolta domeniul industriei agroalimentare românești. Trebuie doar să fie ascultați și cooptați de autorități în procesul decizional.

„Există persoane (…) din rândul cercetătorilor și din domeniul academic român care au înființat deja un comitet național pentru securitate și strategii alimentare. În ciuda experienței și pregătirii lor, acești oameni nu sunt prea sunt cunoscuți. De aceea, printre altele, m-au rugat pe mine personal să le înlesnesc niște întâlniri cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin și cu alte persoane cu putere de decizie, pentru că, acești oameni, cu o pregătire incontestabilă și deosebită, pot face bine agriculturii și industriei alimentare românești. Acest comitet național pentru securitate și strategii alimentare are în componență pe pe prof. Univ. dr. Alexandru Bogdan, prof. Dan Șchiopu, dr. Inf. Ioan Bazgan și personalități care, împreună cu instituții cu putere de decizie, pot dezvolta programe, strategii pe termen mediu și lung. De asta avem nevoie”, a spus Dragoș Frumosu.

La fel ca și Alex Jurconi, președintele PRO AGRO, Dragoş Frumosu, președintele SINDALIMENTA, este de părere că transparentizarea producției și proiecțiile de business pe mai mulți ani în domeniul agroalimentar reprezintă două dintre soluțiile de redresare a economiei românești. Conștientizarea de către consumator a ceea ce cumpără și o mai bună informare a sa, iată două dintre elementele care duc la recâștigarea cumpărătorilor pierduți în ultimele luni.

„Cincinalul ăla, nu degeaba se făcea. Astfel de proiecții se fac și acum în alte state; se programează o anumită activitate pe un număr de ani. Noi nu mai avem așa ceva. Lucrăm după ureche. Sunt foarte mulți dintre producători, și o spun cu durere în suflet, care nu mai spun câtă producție au făcut, ce-au făcut. Majoritatea nici nu mai dau voie să le intre cineva în societăți din cauză că, Vezi-Doamne, li se fură tehnologia și rețetele, de parcă cine știe ce tehnologie au. Este foarte important ca noi să știm ce consumăm. Eu am mai spus-o și insist (chiar dacă nu toată lumea este de acord cu mine), vreau să știu ce cumpăr! Din punctul meu de vedere, pe rețeta unui produs, este insuficient să scriem doar „carne de… „, „sare”, „condimente” și mai știu eu ce. Vreau să știu câtă carne de pasăre, de porc sau de vită este eco, în ce procentaj, câtă sare în procente are produsul respectiv, ca să știu ce-mi aleg – spre exemplu un parizer de 9 lei sau un parizer de 25 de lei”, a concluzionat Frumosu. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult