Dozatoarele de lapte, o afacere profitabilă pentru fermele mici și mijlocii

55

dozatorRelația tensionată și nesigură dintre producătorii de lapte și procesatori îi determină pe tot mai mulți fermieri mici și mijlocii să caute noi soluții pentru a-și vinde laptele. De peste patru ani, Cristian Lungu a reușit să își câștige independența financiară comercializând direct către consumator prin intermediul dozatoarelor de lapte. Afacerea s-a dovedit profitabilă pentru ferma sa de 20 de vaci Holstein localizată în județul Ilfov, în ciuda faptului că valorificarea laptelui are și sezoane slabe, când vânzările scad drastic.

Pe timp de vară, Cristian Lungu spune că oamenii preferă fructele proaspete în locul laptelui crud. Din acest motiv, la automatele sale de lapte scad vânzările, dar prețul rămâne același: 3,5 lei/litru. Clienții însă s-au fidelizat, iar sistemul bine gândit de fermier funcționează pentru că sunt respectate toate normele de igienă sanitar-veterinară, iar oamenii știu exact de unde provine laptele pe care îl cumpără.

Decizia de a investi în dozatoare de lapte a fost luată de Cristian Lungu după ce mai mulți ani s-a luptat să aibă o relație normală cu procesatorii. După ultimă experiență nefericită, fermierul s-a gândit la o modalitate de a comercializa direct către consumator.

”Pentru fermele din apropierea orașelor mari, dozatoarele sunt o soluție. La fel este și livrarea către o rețea de clienți din orașe aflate în apropierea fermelor”, spune Cristian Lungu, crescător care deține doar vaci Holstein cu genetică germană. În medie, o bovină din ferma sa produce 28,9 litri pe zi, cu scăderi de producție pe timp de vară.

”Prețul de producție al laptelui la noi în fermă este de 1,32 de lei, la care se adaugă transportul și groază de alte cheltuieli, de la chiria pentru dozatoare, la contracte obligatorii cu firme de dezinsecție și deratizare”, explică Lungu capcanele afacerii cu lapte din piețe. Avantajul net al fermierului este că încasează banii în fiecare zi, iar câștigul consumatorului este că poate cumpăra lapte crud de la un producător autorizat. Mai mult, proprietățile laptelui proaspăt muls permite clienților să își poată prepara din el propriul iaurt, brânză, smântână sau orice doresc. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise