În județul Botoșani sunt atestate două noi produse tradiționale. Mihaela Rusu are o plantație de trandafiri și a scos pe piață mai multe produse care sunt căutate și apreciate de cumpărători. Acum a primit atestate pentru două dintre acestea.
”Judeţul Botoşani este mai bogat cu încă două produse tradiţionale. Aparţin unui producător de pe malul Prutului, care plantează trandafiri. A acreditat oţetul de trandafiri şi sirop de trandafiri”, spune Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.
Mihaela Rusu mai are de altfel atestat încă un produs tradiţionale, este vorba de dulceaţa de trandafiri. Este un produs foarte căutat și extrem de apreciat la târguri și expoziții, în toate localitățile nu a fost cu ele.
Ce trebuie spus este faptul că toate produsele sunt realizate manual şi respectă reţetele tradiţionale ale zonei, Mihaela Rusu fiind singura din zona Moldovei care reuşeşte să menţină şi să exploateze o plantaţie de trandafiri.
De exemplu, dulceața de trandafiri ”Deliciul Mihaelei” este un produs atestat tradițional, obținută din soiul Rosa Damascena, un trandafir cu un parfum inconfundabil, responsabil pentru aroma intensă a preparatului și pentru culoarea de vis.
„Petalele de trandafiri sunt o sursă naturală de vitamina A, B, C, D, E și K, calciu, fier, zinc, fosfor, multiminerale, multivitamine. Conțin o gamă largă de antioxidanți, pectină, acid malic, ulei eteric, taninuri. Consumate sub formă de dulceață sau ceai, petalele de trandafiri ajută la buna funcționare a proceselor interne ale organismului și a sistemului nervos central”, explică Mihaela Rusu.
Dulceața de trandafiri este recomandată după mese și la culcare în afecțiunile respiratorii, pentru întărirea căilor respiratorii și a plămânilor, pentru eliminarea mucozităților și ușurarea expectorației adaugă Mihaela Rusu.
Autor: Daria Diaconiuc