Ce a decis instanța în dosarul legat de „regele puilor” de la Avicola Crevedia

Tribunalul Dâmboviţa a dispus miercuri încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri libanez Rami Ghaziri, fost patron al Avicola Crevedia și supranumit „regele puilor”, într-un dosar în care acesta a fost judecat pentru fraude cu fonduri europene al căror prejudiciu se ridică la peste un milion de euro, informează AGERPRES.

În 2014, Rami Ghaziri, om de afaceri libanez cu cetăţenie franceză și patron, la acea vreme, al Avicola Crevedia, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

După nouă ani de procese, tribunalul a constatat că faptele de care era omul de afaceri s-au prescris în baza deciziilor Curţii Constituţionale, astfel încât acesta nu mai poate fi tras la răspundere din punct de vedere penal.

Cu toate acestea, magistraţii au dispus ca Rami Ghaziri şi SC Agroli Group SRL din Crevedia să plătească în solidar 5.412.045 lei către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, reprezentând suma fraudată.
Totodată, pentru recuperarea prejudiciului, instanța a menţinut sechestrul pus de procurori pe 32 de imobile şi un autoturism de lux marca Ferrari FF, aparţinând firmei din Crevedia.

Fostul patron al Avicola Crevedia este acuzat că, în anul 2008, în vederea accesării unor fonduri europene aferente derulării unui proiect privind construcţia unei fabrici de nutreţuri, a furnizat comisiei de evaluare financiară a ofertelor, constituită la nivelul societăţii SC Agroli Group SRL, atât documente inexacte, emise în numele unei firme controlate tot de el, cât şi documente false emise în numele unor firme olandeze şi germane. De asemenea, preţurile prevăzute în ofertele depuse nu erau reale, ci crescute artificial, astfel încât să genereze cheltuieli supraevaluate.

Ulterior, dosarul ce cuprindea „oferta cea mai avantajoasă” a fost depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit de către un angajat al SC Agroli Group SRL care nu a cunoscut faptul că acestea reprezentau oferte simulate şi/sau false.

- Publicitate -

Scopul acestor acţiuni a fost acela de a obţine, pentru beneficiarul SC Agroli Group SRL, fonduri rambursabile în sumă de 10.824.090 lei, din care s-a încasat suma de 5.412.045 lei.

Rami Ghaziri a apărut în calitate de denunţător în dosarul de corupţie al fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir, fugit din România pentru a scăpa de o condamnare de 3 ani şi 10 luni închisoare. Potrivit reprezentanților DNA, libanezul i-ar fi dat lui Dragomir suma de 462.000 euro, pentru ca acesta să intervină în favoarea sa la funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Gărzii Financiare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole