24 ianuarie 2022 - 08:40

Dorin Cojocaru: Rezumatul anului 2015, pentru Industria de lapte și lactate a României

Președintele APRIL, Dorin Cojocaru, a prezentat rezumatul anului 2015, într-un interviu pentru Fabrica de Lapte.

„Aș împărți anul în două: Până la scăderea TVA-ului și după acest moment. În iarnă-primăvară a fost greu, eram în negocieri cu Ministerul de Finanțe, a fost o perioadă delicată și foarte stresantă dar am reușit să convingem că reducerea acestei cote va duce la relansarea consumului de lactate dar și a produselor alimentare, în general. În primăvară, prețul de achiziție a laptelui a avut o cădere serioasă, pentru că s-au desființat cotele de lapte, lucru care s-a suprapus și cu embargoul din Rusia. Asta a dovedit faptul că România este influențată în mare parte de piața europeană a laptelui și a lactatelor. Oricât am încerca noi să ne închipuim că trăim pe o insulă, nu putem, pentru că există o piață liberă, la nivelul Uniunii Europene. Ar trebui să ne adaptăm rapid, atât pe partea de inovație pe produs, cât și pe preț. E adevărat, după reducerea TVA-ului parcă am mai primit o gură de oxigen, dar au fost sacrificii mari. Să nu uităm impactul returnării de TVA, pentru că, iată, numai pe laptele de consum, impactul merge până la 80 %. Să nu uităm, totuși, că ambalajele, serviciile etc. au avut în continuare TVA de 24 %”, a spus Dorin Cojocaru, președinte APRIL.

Acesta a mai adăugat că „altă problemă a fost seceta din vară, pe partea de sud-est și est, în României. De aceea, oferta în aceste zone a fost la un preț mai mare, pe când, în Transilvania, de exemplu, oferta a avut alt preț, mai ales că a existat și presiunea importurilor din Ungaria și Polonia. Însă presiunea a fost și pe produsul finit, nu doar pe laptele-materie primă”. (fabricadelapte.ro)

  1. MA mir ca nu iti este rusine mai nemernicule.Ar trebui sa fi judecat pentru surminarea economiei nationale si saracirea deliberata intr-un mod barbar a producatorilor de lapte.Daca ma duci oriunde in europa la o ferma unde laptele este vandut la poarta fermei fara nici un fel de suventie 0,50 lei pe litru vara si cu 0,78 lei pe litru iarna eu ma oblig sa iti car in fiecare zi laptetele necesar tie si familiei tale timp de zece ani.Sa va fie rusine atat procesatorilor cat si celor de la minister care tolereaza aceasta situatie.Sunt sigur mai nemernicilor ca momentul in care va va intreba cineva ce culoare are vaca ve-ti raspude toti in cor ca vaca este mov ca pe ciocolata milka .Cum poti produce lapte 0,50 lei pe litru ?Cand in urma secetei balotul de fan a ajuns la 15 lei ,taratele la 90de bani ,iar grauntele se vand in zona noastra 1,2lei pe kg .Cred ca pana si ultimi crescatori de animlae care sunt pe calede disparitie intr-u cat tineri nu mai lucreaza pe 50 de bani si sunt hargati la straini se vor lasa de aceste sporturi extreme din care nu se castiga nimic si voi procesatori ve-ti putea importa pe comisioane grase lapte praf din Oceania sau cuti frumoase pe care scrie lapte dar numai lapte nu contin.Va urez tuturor procesatorilor si tuturor birocratilor din sistem care se ocupa de problema aceasta pofta buna la laptele de import care numai lapte nu este iar cu 50 de bani sa va cumparati cate un orbit fara zahar pe care sa-l consuma-ti dupa fiecare cana de lapte din import sa nu faceti carii in galcii ,pentru-ca de la noi nu ve-ti mai avea de unde lua lapte de vaca .Este dramatic sa te uiti pe posturile locale la anunturi si sa vezi cate vaci sunt de vanzare si sa vezi deasemenea si preturile la care le cumpara samsari pentru sacrificare .Daca nu crezi da clik pe site-ul OLX sectiunea vanzari animale.Imi pare rau ca nu va pot ura la multi ani inainte de craciun pentr-ca nea-ti facut viata amara si va mai spun inca odata din tot sufletul RUSINE SA VA FIE!!!!!!

Comments are closed.