13 mai 2021 - 11:34

Dorin Cojocaru: Fermierii care au mai puțin de 15 vaci nu vor trebui să plătească TVA

Dorin-Cojocaru-Presedintele-APRILReducerea TVA pentru lapte generează din nou discuții. Fermierii mari se plâng că returnarea de TVA cu întârziere i-ar face să nu își mai poată hrăni animalele. Dorin Cojocaru, președintele APRIL; a afirmat că scandalul este artificial și că cei mai mulți dintre fermieri nu vor fi afectați de reducere. Vor avea, însă, de suferit fermierii mari și mijlocii, mai puțin cei mici.

“Am făcut un calcul și a reieșit că cei care produc mai puțin de 450 de litri de lapte pe zi nu sunt plătitori de TVA. Haideți să vedem câți români au peste 15 vaci și trebuie pot să atingă limita impusă de Guvern pentru ca să devină plătitori de TVA. Fermierii spun ca noi, procesatorii, să suportăm reducerea TVA. Noi oricum ne-am împuținat rău de tot în ultimii ani, dovadă că nu ne merge bine. Dacă dispărem și închidem porțile cui își vor mai vinde laptele? Oare fermierii care se plâng se gândesc că pot să facă concurenței reprezentate de firmele din exterior”, a declarat Cojocaru.

El a povestit cum în luna mai, când este vârful de producție, fermierii nu vor avea ce face cu laptele . Dacă în vară, sau în toamnă, va dispărea embargoul rusesc prețul laptelui va crește cu 30-40%, dar, până acolo, câteva state se pregătesc serios să stocheze lapte, materie primă cumpărată la prețuri foarte mici din Europa, chiar și din România și să îl revândă când prețurile își vor reveni.

Comments are closed.