13 mai 2021 - 12:18

Dorin Cojocaru (APRIL) cere ministrului Agriculturii să intervină pentru a se face analize pentru bluetongue

oi_staulÎn primele zile din primăvară, medicii veterinari și fermierii se tem de izbucnirea unei noi epidemii de bluetongue, boala limbii albastre. Deși reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor nu au făcut declarații care să confirme aparția de noi cazuri sau, dimpotrivă, care să calmeze spiritele, fermierii se tem.

Dorin Cojocaru, președintele APRIL, a afirmat că este convins că boala nu a fost eradicată din România, dar că reprezentanții ANSVSA și autoritățile nu au făcut nimic pentru a ști care este situația din țară.El a cerut să se facă analize și monitorizări, în așa fel încât cei din țările arabe să poată cumpăra carne de ovine, așa cum își doresc. Potențialii cumpărători  își doresc să cumpere carne din România, dar cer acte care să dovedească faptul că animalele din țară nu mai sunt expuse bolii.

Din cauza lipsei unui program coerent, deși există o lege care permite vaccinarea oilor împotriva bolii limbii albastre, pe cheltuiala fermierilor , foarte puțini agricultori și-au permis să își imunizeze animalele, așa că situația nu s-a schimbat foarte mult din toamna trecută.

Dacă Libia și Iordania vor opri importurile, din cauza lipsei documentelor, fermierii vor rămâne cu mieii nevânduți și vor risca să intre în faliment.