Dorel Benu (APIA): Peste 80% din teritoriul României este la limita încărcăturii cu nitraţi

18

Capturedorelbenuapia

Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), Dorel Benu, i-a avertizat sâmbătă, la Reghin, pe fermieri să aibă grijă în privinţa planurilor de fertilizare a terenurilor, întrucât peste 80% din teritoriul României este la limita încărcăturii cu nitraţi.

”E un avertisment din partea mea, nu din partea Comisiei Europene – faptul că, studiind harta cu studiile pedologice din ultimii ani, peste 80% din parcelele agricole din România sunt la limita încărcăturii cu nitraţi şi trebuie verificat în fiecare an, de câte ori mergem la controlul pe teren, modul de administrare a îngrăşămintelor şi de gestionare a cerinţelor minime statutare. Concret, asta înseamnă inclusiv aportul de la gunoiul de grajd, de nitraţi în sol. Asta înseamnă: o bună şi atentă gestionare a platformelor de gunoi, încărcătura pentru grajd pe care o au în gospodării să fie pentru numărul de capete pe care le au, perioada de administrare a gunoiului de grajd, grijă faţă de sursele de apă atunci când se administrează îngrăşăminte chimice cu azot foarte aproape de sursele de apă, pentru zonele în pantă. Sunt foarte multe condiţii pe care colegii mei le au într-un raport de control şi pe care le verifică de câte ori au ocazia”, a declarat Benu, la Conferinţa de instruire şi informare a fermierilor şi autorităţilor locale privind implementarea proiectelor pe fonduri europene 2014 – 2020 pe dezvoltare rurală, care a spus că ultimul control a avut loc săptămâna trecută.
Potrivit acestuia, fermierii trebuie să fie conştienţi că în anumite perioade ale anului nu trebuie să împrăştie îngrăşăminte chimice, cum ar fi la topirea zăpezilor primăvara, când sunt ploi abundente, întrucât ”trebuie să ştie că pe o anume suprafaţă o tonă de îngrăşăminte de gunoi de grajd înseamnă 30 de kilograme de substanţă activă”.În privinţa rezultatelor controalelor efectuate prin sondaj la anumite ferme, şeful APIA a arătat că acestea au fost bune, întrucât fermele respective aveau un plan de fertilizare a solului.

Şeful APIA a spus că sunt studii pedologice în care se spune exact că cele peste 80% dintre terenurile agricole sunt la limita superioară a încărcării cu nitraţi. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise