Doliu in agricultura: Culiță Tărâță, unul dintre cei mai bogati fermieri, a murit

16

Tarata_CulitaUnul dintre cei mai puternici fermieri din România, Culiță Tărâță, s-a stins din viață în urma unei lupte îndelungate duse o o boală incurabilă. Președinte al Consiliului Judeațean Neamț – funcție pe care o câștigase la alegerile din 2012, agricultorul împlinise 62 de ani și ocupa locul 10 în Top 100 cei mai puternici fermieri din România.

De profesie inginer agronomic, Culiţă Tărâţă a fost şi fondatorul Holdingului TCE 3 Brazi care a avut în administrare Insula Mare a Brăilei. Tărâță a devenit cel mai cunoscut fermier din România când a preluat, în concesiune, Insula Mare a Brăilei, obținând acolo, an de an, cele mai mari producții agricole din toată țara. Contractul său cu statul a încetat însă în 2012, când în acte s-a schimbat titularul.

Culiță Tărâță era, din 2012, președintele Consiliului Județean Neamț, astfel că afacerile pe care le deținea – integrate în TCE 3 Brazi Holding, au fost transferate pe numele celor trei băieți ai săi. Business-urile agricole includeau exploatarea unei suprafețe de 10.000 de hectare la Neamț, precum și ferme cu peste 2.500 de bovine, 20.000 de oi și 35.000 de porci. Totodată, fermele lui Tărâţă au însemnate culturi de cartofi, porumb, sfeclă, păioase şi lucernă, totalul producţiei, apropiindu-se de 100.000 de tone pe an. Exporturile realizate de firmele deţinute de fiii lui Culiţă Tărâţă sunt orientate în principal către ţările arabe.

În afară de agricultură, familia Culiță deține afaceri cu lemn și cherestea, precum și în turism.

Anul trecut, cifra de afaceri a TCE 3 Brazi a fost de 19,6 milioane, cu un profit de 1,2 milioane de euro și 110 angajați. (Sursa: agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise