Doi din primii zece crescători de oi din România sunt braşoveni

oidd

Braşovul are doi dintre primii zece crescători de oi din România, potrivit datelor Agenţiei Pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Punctul de lucru din Homorod al companiei Prod Impex Olimpia deţine, potrivit datelor APIA, un număr de 6.641 de ovine, firma ocupând astfel locul doi în Topul crescătorilor de oi. Pe locul şase în topul naţional se află Alexandru Pelei, un crescător de oi din Rupea, care are 4.286 de ovine.

Afacerile stânelor se învârt în jurul încasărilor făcute din vânzarea laptelui, mieilor şi a lânii, însă aproximativ două treimi din încasările totale ale fermelor sunt aduse de comerţul cu animale vii. „Eu am un contract bun cu procesatorul Olympus care are o fabrică aici în apropiere, în judeţul Braşov. O oaie dă cam 50-60 de litri de lapte/lactaţie, ceea ce înseamnă încasări de 140-150 lei la un preţ de 2,8 lei/litru”, afirmă Alexandru Pelei.

România deţine cel de-al patrulea efectiv de ovine din Uniunea Europeană, în spatele Marii Britanii (22,9 milioane de capete), Spaniei (16,3 milioane de capete) şi Greciei (9,5 milioane de capete). În ultimii zece ani, „turma“ de oi a României s-a majorat cu aproximativ 20% şi a ajuns la pragul de 9 milioane de capete şi pe locul al patrulea în Uniunea Europeană.
„În urmă cu şapte-opt ani aveam cam 3.000 de oi. Efectivele au crescut pentru că s-a majorat cererea la export, dar şi pentru că avem contracte de desfacere a laptelui cu fabricile”, explică Alexandru Pelei. „Viitorul sunt fermele de mari dimensiuni precum sunt construite cele din străinătate. Fără un efectiv mare de animale nu ai cum să faci profit. Mă mir de fiecare dată când îi văd pe alţii că îşi fac stână cu 100 de oi pentru că nu ştiu de unde câştigă”, spune Alexandru Pelei.

În fiecare sezon oile nasc în medie câte un miel pe care ciobanii îl vând atunci când acesta ajunge la o greutate de 30-35 de kilograme. Preţul mediu de anul trecut pentru un astfel de animal a fost de aproximativ 60 euro, ceea ce înseamnă că la o fermă de 4.800 de capete încasările pot ajunge la 280.000 de euro/ sezon. „Costurile de producţie sunt mari, se duc fonduri către medicamente, crotalii, dar şi genetică. Spre exemplu, am adus din Germania berbeci pe care am plătit 500 euro/exemplar şi mieluţe pe care am plătit 300 euro/exemplar”, mai spune Pelei. (Integral pe bizbrasov.ro)