Doar produsele româneşti în pieţe

Guvernul va iniţia un proiect de hotărâre prin care doar producătorii agricoli persoane fizice îşi vor putea vinde produsele la tarabele din pieţele agroalimentare. Noile reglementări vor intra în vigoare la patru luni de la aprobarea proiectului în Guvern. Persoanele juridice vor putea vinde legume şi fructe proaspete, dar în spaţii individuale din cadrul pieţelor, delimitate distinct şi amenajate corespunzător pentru depozitare şi comercializare, inclusiv cu case de marcat.

 

„Administraţia pieţelor alocă tarabe din cadrul pieţelor agroalimentare producătorilor agricoli persoane fizice, iar agenţii economici persoane juridice comercializează legumele şi fructele proaspete în magazine proprii gen aprozar sau, după caz, în magazine mixte”, conform documentului. Comercializarea en detail şi en gros a legumelor şi fructelor va fi condiţionată de existenţa unui carnet de producător cu elemente de securizare, avizat atât de primar, cât şi de asociaţia de profil, incluzând date privind suprafaţa totală cultivată, structura pe specii de legume şi/sau pomi, producţiile estimate să fie realizate. Evidenţa carnetelor de producător legume/fructe distribuite de primari va fi ţinută într-un registru special deschis în acest sens de primăriile respective. „Transportul de legume şi fructe destinate consumului familial fără a necesita filă aferentă din carnetul de producător sau alt document cu regim fiscal este permis pentru o cantitate maximă de 50 kilograme”, se arată în actul normativ. Vânzarea la tarabe a altor produse decât cele autohtone va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei, iar persoanele juridice care comercializează legume şi/sau fructe în alte spaţii decât cele prevăzute vor fi sancţionate cu amendă între 3.000 şi 5.000 lei. Administraţia pieţelor va suporta o amendă de 10.000-20.000 lei dacă nu închiriază corect tarabele.

Un argument pentru introdu-cerea acestei măsuri este existenţa pieţei ,”la negru”, dominată de intermediari care practică „adaosuri comerciale aberante” ajungând chiar la 100%, de natură să menţină preţurile la un nivel nejustificat de mare, să încurajeze specula şi să-i nemulţumească pe cumpărători. Sumele cu care statul este pă-gubit anual din comerţul „la negru” sunt estimate la peste un miliard de euro.  

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult