Doar 56 comune, din 3.000, au cumpărat tancuri de răcire

11

Dlapteministrueși, Guvernul și Ministerul Agriculturii au pus la dispoziție fonduri substanțiale, pentru achiziționarea de tancuri de răcire a laptelui, printr-un program De Minimis, după un an, doar 56 comune din România, din peste 3.000, au accesat acest program, a informat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Inițial, programul fusese gândit ca măsură de sprijin a micilor fermieri crescători de vaci de lapte sau a gospodarilor care au în întreținere un număr redus de bovine de lapte, dar care doreau să livreze către procesatori laptele colectat zi de zi. Totodată, inițiativa a fost gândită și ca măsură de prevenire a eventualelor efecte negative a apropiatei renunțări la cota de lapte, la nivelul Uniunii Europene. Din păcate, din vina micilor crescători care, în principal, nu au reușit să se asocieze, proiectul este unul dintre marile eșecuri ale zootehniei românești.

Proiectul de 16 milioane de euro prin care ar fi trebuit să fie instalate răcitoare şi tancuri de stocare a laptelui în 3.000 de comune din mediul rural a eşuat la 16 luni de la lansare după ce numai 1% din investiţiile bugetate au fost făcute şi numai 56 de comune au reuşit să strângă documentele necesare şi să găsească spaţii pentru instalarea acestor echipamente.

„S-au aprobat 56 de tancuri de răcire a laptelui pentru 50 de forme asociative cu o capacitate de 48.480 de litri şi o valoare de un milion de lei“, a declarat ministrul Agriculturii.

Proiectul şi-a propus iniţial să îi impingă pe crescătorii de animale cu până la cinci capete către piaţa reglementată şi să direcţioneze o parte din producţia acestui segment că­tre fabricile de procesare.

Segmentul fermierilor cu mai puţin de 5 animale acoperă 40% dintr-o piaţă de 2 milioane de capete, dintre care 1,1 milioane sunt vaci de lapte. Intenţia de pe hârtie a ministerului venea în contextul în care anul trecut laptele muls cu mâna nu a mai putut fi vândut, iar peste două luni piaţa europeană a laptelui va elimina sistemul de cote, iar economia locală va fi sub presiunea importurilor. (Sursa: fabricadelapte.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise