20 octombrie 2021 - 22:32

Doar 4-5% din totalul pâinii care se vinde în România este congelată

popescupanificatieOrdinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) privind etichetarea produselor congelate este unul bine venit deoarece va informa corect consumatorul ce cumpără, dar și ce va consuma, a declarat, joi,  președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

„Părerea mea este că ANPC a scos un ordin binevenit in ideea de a informa corect consumatorul ce cumpără și ce va consuma pentru ca sunt foarte mulți care nu agreează ideea de a consuma pâine congelată, pâine făcută din aluaturi congelate. De multe ori aceste produse vin din afara țării și sunt făcute pe altă tehnologie și nu pe gustul și dorința consumatorului român. E corect și este normal și îl susținem, dar nu se pune problema ca România să nu poată să facă pâinea pe care o vor consumatorii”, a spus Popescu.

Acesta a precizat că în România se consumă lunar 180.000 de tone de pâine, această cantitate fiind pusă pe piață de societățile autohtone de morărit și panificație.

„Și noi facem produse congelate în țară, realizăm circa 3.000 de tone pe lună, care se vând în țară și peste hotare pentru că facem comerț și schimburi intracomunitare cu asemenea produse. Dintr-o analiză de piață pe care am realizat-o reiese că românii nu agreează asemenea produse întrucât sunt făcute cu o altă tehnologie, respectiv metoda directă și nu în două — trei faze pe care noi o folosim la fabricarea produselor. Ambele pâini sunt foarte bune pentru consum, dar este vorba de costuri. Metoda directă costă mult mai puțin decât cea indirectă pe care o practicăm noi în fabricile de pâine. Părerea mea este că în jur de 4-5% din totalul pâinii care se vinde în România este congelată, restul este pâine proaspătă sau care se ambalează și care are o valabilitate de câteva zile până la 30. Consumul lunar de pâine este de 180.000 de tone și este asigurat din producția internă, la care se mai adaugă produse de panificație și patiserie congelată venită din afară”, a explicat șeful Rompan, citat de AGERPRES.