Doar 3% din probele analizate pentru determinarea ADN de cal au fost pozitive

carnemielPentru conformarea cu prevederile Recomandării Comisiei 99/2013/EU, referitoare la planul de control coordonat privind stabilirea prevalenţei practicilor frauduloase în etichetarea anumitor alimente, în perioada 1-10 martie 2013 Autoritatea Națională Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor  a dispus controale în toată țara.

Inspectorii ANSVSA au prelevat 247 de probe destinate controalelor oficiale pentru determinarea prezenţei proteinei de cal din produse alimentare şi a reziduurilor de fenilbutazonă din carne, iar testarea acestora a fost efectuată la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti.

Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat au fost suportate în proporţie de 75% de Uniunea Europeană.

Din cele 100 de probe prelevate pentru determinarea ADN-ul de cal, 3 probe au fost identificate pozitive.Pentru una dintre unităţile la care s-a constat frauda (SC Nicolin SRL), prin substituirea cărnii de vită cu cea de cal, ancheta a fost finalizată şi au fost luate măsurile legale, pentru celelalte două cazuri, ancheta este în desfăşurare.

“În aceste situaţii nu este cazul unui risc pentru sănătatea publică, ci al unuia de înşelare a consumatorilor şi al practicii frauduloase”, au precizat reprezentanţii ANSVSA printr-un comunicat de presă.

Toate cantităţile de alimente la care a fost identificată substituţia cărnii de vită cu cea de cal au fost supuse procedurilor de retragere de la comercializare şi distrugere.

De asemenea, în timpul controalelor, au fost prelevate 147 de probe pentru identificarea fenilbutazonei în carnea de cal, dar nu au fost identificate probe pozitive. “Iniţial era prevăzut a se preleva şi analiza un număr de 168 de probe, conform recomandării Comisiei de a se preleva o probă de carne de cal la 50 tone. Datorită scăderii cererii pentru export în urma scandalului cărnii de cal, a scăzut şi numărul tăierilor în abator, implicit cantitatea de carne de cal şi numărul probelor analizate”, au mai precizat reprezentanții ANSVSA în documentul menționat.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult