29 noiembrie 2021 - 23:53

Dispar asociaţiile de crescători de animale?

vaci_ciurdaPreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine, Claudiu Frânc, a recunoscut că în condiţiile actuale, când asociaţiile îşi pierd puterea, e puţin probabil ca cineva să îşi mai dorească să conducă asemenea organizaţii şi să umble din casă în casă pentru a strânge de la fermieri contribuţiile pentru asociaţie.

În aceste condiţii, dacă asociaţiile nu îşi vor mai face treaba, membrii lor, care depuneau acte la APIA prin asociaţie, le vor depune în acest an individual, aşa că la Agenţia care oricum nu face faţă să proceseze 900.000 de cereri pentru subvenţia pe suprafaţă vor apărea,peste noapte, încă o sută de mii de rezolvat.

Lovitura grea primită de asociaţii a fost comentată ca fiind „periculoasă” şi de preşedintele Pro Agro, Emil Dumitru, care a declarat, prin telefon,că ar fi fost de preferat ca în 2016 să se menţină aceste formaţiuni,măcar pentru susţinerea sistemului pentru păşuni. „Nu înţeleg de ce se încăpăţânează cei de la APIA să nu accepte asociaţiile, dacă se acceptă obştele şi composesoratele. Vor pierde aşa mai mult fermierii mici, cu animale puţine, din asociaţii”, a declarat Dumitru.