Discuţii despre tratarea seminţelor pentru export, la sediul MADR

21

Achim-Irimescu

La sfârşitul săptămânii trecute, secretarul de stat Achim Irimescu a participat la ședința privind tratarea semințelor pentru export. Din partea partenerilor sociali au fost prezenți reprezentanți ai producătorilor de semințe: ai Asociaţiei Amelioratorilor, Producătorilor și a Comercianţilor de Sămânţă și Material Săditor din România – AMSEM și ai Alianţei Industriei Seminţelor din România – AISR.

De asemenea, la şedinţă au luat parte și reprezentanți ai producătorilor agricoli: LAPAR, PRO AGRO, AGROSTAR, reprezentanți ai industriei de pesticide AIPROM, reprezentanți ai crescătorilor de albine: Asociația Crescătorilor de Albine din România și ROMAPIS, reprezentanți ai Institutului de Economie Agrară și ai Asociației Fermierilor Români.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat și discutat referatul „Impactul interzicerii tratamentului cu neonicotinoide (NNI) asupra sectorului de semințe din România”, care reprezintă punctul de vedere al AISR, AMSEM, AIPROM, LAPAR și PRO AGRO.

Au fost discutate pierderile înregistrate de fermieri romani din cauza interzicerii tratamentului semințelor cu neonicotinoide, precum și modul în care afectează albinele utilizarea neonicotinoidelor în agricultură. S-a apreciat că impactul asupra albinelor ar putea fi mai degrabă datorat stropirii cu NNI, decât tratării semințelor cu aceste substanțe.

La finalul întâlnirii, participanții au agreat că se impune transmiterea Comisiei Europene a unei scrisori de informare privind pierderile înregistrate de agricultura și economia României din cauza interzicerii utilizării neonicotinoidelor la tratarea semințelor, însoțită de studiul recent al producătorilor de semințe „Impactul interzicerii tratamentului cu neonicotinoide asupra sectorului de semințe din România”.

Pentru a putea obține despăgubiri de la Uniunea Europeană trebuie realizate în România studii de către agricultori și apicultori cu date experimentale care să demonstreze pagubele înregistrate de agricultura românească prin interzicerea tratării semințelor cu neonicotinoide.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise