DISCURS MOŢIUNEA DEPUSĂ DE PDL PE AGRICULTURĂ

Cabinet Parlamentar nr.137  Str. 22 Decembrie  nr. 29, Vişeu de Sus,cod 435700

Fără îndoială că demersul PDL de a iniţia o moţiune pe agricultură este unul constituţional, „curat constiţutional„ cum ar spune nenea Iancu, însă avem o metaforă universal valabilă a poetului Mihai Eminescu care ne recomandă să evităm a scrie versuri când nimic nu avem a spune.

 

 

De altfel, dacă tot s-a iniţiat această moţiune, m-aş fi aşteptat de la un Partid care se respectă să-şi cântărească cu multă grijă cuvintele. Astfel, sintagma “ala micu” din textul moţiunii cu  referire la un membru al Guvernului nu face cinste iniţiatorilor, mai ales că în istoria apropiată a acestui partid, domnul prim ministru Emil Boc, flancat de doamna Laura Codruţa Kovesi stătea pe vârfuri la Summitul Mondial al Procurorilor Generali!

 

Referitor la cele prezentate în moţiune, atât domnul ministru,  cât şi antevorbitorii USL au demontat cu multă acurateţe acuzaţiile pe care încearcă să le aducă PDL-ul ministrului agriculturii, după 5 luni de guvernare, uitând că, ultimele 70 de luni (adică de la aderarea la UE), MADR a fost condus de reprezentanţi de marcă ai PDL!

 

Se cuvine a fi făcute câteva precizări: astfel, reproşaţi domnului ministru că nu a reuşit să irige decât 80.000 hectare şi că a fost limitat accesul fermierilor la apa pentru irigaţii. Deşi suntem de acord că în România se irigă o suprafaţă mult prea mică faţă de potenţialul agricol al ţării;  stimaţi colegi, nu ministrul agriculturii irigă. De altfel numai judeţul Brăila a raportat în 2012 o suprafaţă agricolă irigată de 120,000 hectare (consemnat din presa locală ).

 

Se reproşează de asemenea, că domnul ministru nu a implementat imediat măsura 125 pentru atragerea sumei de 60 milioane euro, uitând să spuneţi însă, că pentru aceasta era nevoie de o sesiune de depunere a proiectelor cu cel puţin 6-8 luni înainte de a fi preluat portofoliul Ministerului Agriculturii de câtre domnul Daniel Constatin. Însă, fiind vorba de o dezbatere în Parlament, considerăm oportună întrebarea referitoare la măsura 143 din PNDR – consultanţă gratuită pentru fermieri, în valoare de 120 milioane euro, bani pierduţi în 2010 de către PDL după ce a anulat licitaţia de atribuire, probabil pentru că nu câştigase cine trebuie!

În următoarea pagină faceţi referire la măsurile 121, 123, 312, 313 etc. pentru care s-au depus un număr de 38.000 de proiecte. Stimaţi colegi de la PDL, PNDR-ul are un număr de 39 de măsuri, de ce numai un număr de 8+2 sunt operaţionale după 5 ani de la aderare.

 

Comisarul european Dacian Cioloş a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe susţinută la Universitatea de Agronomie şi Medicină Veterinară “Ioan Ionescu de la Brad” din Iaşi că răspuns la o întrebare pusă de jurnalişti, că nu reprezintă nicio surpriză faptul că fondurile europene pentru România să fie blocate.

“Lucrurile acestea sunt cunoscute de autorităţi de luni de zile. Aş putea să spun chiar de ani de zile. Nu vin lucrurile astea de pe o zi pe alta de la Comisia Europeană. În general este vorba de rezultate ale unui audit intern, inclusiv ale unui audit românesc, asupra acestor Autorităţi de Management”, a precizat Dacian Cioloş.  El a mai menţionat că fondurile europene vor fi suspendate definitiv sau nu în funcţie de rapiditatea cu care se corectează problemele identificate.

Guvernul Ponta şi domnul Daniel Constantin sunt la guvernare de numai 5 luni! De atunci numai corectează continuu!

La punctul 3, se vorbeşte despre OUG iniţiată de PDL în primăvara acestui an, în care se identificase soluţia unui împumut bancar pentru fermieri, apoi la punctul 6 se vorbeşte de o altă OUG iniţiată de PDL pentru salvarea ADS, ordonanţe aflate pe circuitul aprobărilor la ministere, iar la punctul 7, PDL-ul ne spune despre o măsură pe care au iniţiat-o în favoarea fermierilor cu un ajutor de 200 lei/ha pentru fermele cu suprafaţă până la 100 hectare.

 

Stimaţi colegi, un dicton celebru spune că “Drumul spre iad este pavat cu bune intenţii”, haideţi însă să discutăm despre OUG-urile pe care le-aţi adoptat şi care s-au dovedit a fi un dezastru pentru agricultură!

Prin Legea îmbunătăţirilor funciare nr.38/2004,  sectorul era organizat ca Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare -ANIF , cu 12 sucursale regionale, 51 de unităţi de administrare, cu un număr de 5920 de posturi faţă de un necesar de 9505 posturi conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare – ROF, deasemenea, tot prin aceeaşi Lege lua fiinţă şi Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – SNIF. Printre altele, ANIF-ul şi SNIF-ul urmau să realizeze separarea de patrimoniu şi să preia fiecare atribuţiile care le reveneau prin lege, lucru care nu s-a realizat nici până în prezent! În cei opt ani de la intrarea în vigoare a legii, patrimoniul îmbunătăţirilor funciare s-a distrus, deteriorat, înstrăinat sau furat astfel încât şi la această dată, folosind o metaforă din medicina legală, patrimoniul îmbunătăţirilor funciare este considerat un “dulap plin cu schelete”!

 

De altfel, şi din această cauză, în 2009, PDL a iniţiat o comisie de anchetă pentru cercetarea îmbunătăţirilor funciare finalizat cu un raport publicat în 2010 prin care se arată dezastrul din acest sector datorită nerespectarii legilor, managementului defectruos, subfinanţării cronice a sectorului, etc., ca urmare, Camera Deputaţilor a sesizat Curtea de Conturi, DNA şi parchetul să identifice şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi! Preşedintele comisiei de anchetă era domnul deputat profesor universitar Valeriu Tabără, care, deşi în 2011 a preluat domnia sa însuşi portofoliul MADR, nu a aplicat niciuna din propunerile comisiei de anchetă (prezidată de domnia sa)!

 

          Apoi a fost promovată OUG nr. 20/2011 prin care s-au anulat fondurile bugetare pentru irigaţii (reabilitări şi investiţii) staţiile de pompare fiind scoase din funcţiune datorită neexecutării lucrărilor de decolmatare a prizelor de apă. O altă hotărâre tot din 2011, HG nr.203 a redus cu 50% fondurile alocate de la buget pentru desecare, combaterea eroziunii solului şi apărarea împotriva inundaţiilor obligând beneficiarii să acopere diferenţe de tarife, hotarâre care intra în contradicţie cu Legea nr.138/2004 care prevedea asigurarea fondurilor în totalitate de la bugetul de stat.

 

Hotărârea de Guvern nr.199/2011 taia dintr-un condei bugetul de venituri şi cheltuieli al ANIF-ului cu peste 100 milioane de lei, din această cauză nemai executându-se o serie de lucrări de reparaţii la irigaţii, desecare, CES etc.

 

          Însă OUG  prin care s-a remarcat în mod deosebit Guvernul susţinut de PDL este OUG nr. 82/30.09.2011 inititulată „Unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare care practic a desfiinţat ANIF”, reducând numărul de posturi la 1500 şi disponibilizând circa 3500 salariaţi, nemaiţinându-se seama de cele 735 staţii de pompare şi desecare, 594 staţii pompare pentru irigaţii (din care 54 de staţii plutitoare) în proprietatea publică a statului şi cărora conform Legii nr.333/2003 era obligatoriu să li se asigure paza, neasigurarea personalului de pază ducând la devastarea şi descompletarea lor, aducându-le în stare de nefuncţionare.

          Predarea digurilor de la Dunăre către Agenţia Naţională “Apele Române” a fost de natură să creeze un nou haos în sistem deoarece activitatea de apărare împotriva inundaţiilor în incintele îndiguite de la Dunăre se face în corelare cu funcţionarea amenajărilor de desecare din aceste incinte apărând de inundaţii terenurile agricole, pe când „Apele Romane”, prin digurile sale apăra doar localităţile împotriva inundaţiilor (staţiile de pompare ramânâd la ANIF).

 

Iată câteva dintre actele normative promovate de Guvernul domnului Boc care au fost de natură să distrugă toate articulaţiile acestui sistem.

 

Nu aş dori să închei fără a prezenta un citat din această moţiune de acum celebră  (după instalarea Guvernului USL) la pagina 7 : ”în teritoriu toţi cei care nu au înţeles că trebuie să demisioneze din funcţiile de conducere pe care le deţineau s-au trezit cu controale la care li se sugera că este mai bine să plece din funcţie…”

 

Nu ştiu dacă este aşa sau nu, dar ca o ironie, aceeaşi frază se regăseşte în Moţiunea pe agricultură din 2009 iniţiată de PNL. Întrebarea legitimă care se naşte “este sau nu plagiat” stimaţi colegi de la PDL?

 

Punctul 9 se încheie cu afirmaţia retorică “Câtă ipocrizie domnule ministru şi sunteţi aşa de tânăr…”Urmează trei puncte unde fiecare completează ce vrea! Noi am fi completat „Să-ţi fie ruşine Dinu Patriciu!”

 

Nu aş dori să omit referinţa în care se vorbeşte despre subvenţiile pentru bunăstarea la speciile porc şi pasăre, moţiunea remarcând că din 15 iulie 2012 subvenţiile pentru bunăstarea la porc se susţin în PNDR Măsura 325) aprobată de Comisia Europeană.

 

După ştiinţa mea, unul dintre coiniţiatorii Moţiunii este şi domnul deputat Adrian Rădulescu, de aceea referinţa este retorică pentru că demersurile la CE s-au făcut pe vremea când domnul deputat Adrian Rădulescu era secretar de stat la MADR!, referinţa aducându-mi aminte de un personaj celebru al lui Cehov – Ermolai Alekseevici Lopahin din Livada cu vişini – comedie în patru acte! După ce propune măsuri pentru salvarea livezii cu vişini , tot el le critică!

„Dacă există ceva interesant în toată gubernia aş putea supune chiar fără seamăn, apoi numai livada noastră de vişini e…” în final Lopahin cumpărând livada sacrifică ceea ce a dorit să salveze.

 

În încheiere,  stimaţi colegi, aş dori să vă informez că la acest discurs am fost sprijinit de o parte din cei disponibilizaţi de la ANIF, care v-au transmis salutările lor şi vă dau întânire pe 9 decembrie la urne!

 

Vă mulţumesc pentru atenţie!

 

 

 

Pavel HORJ,

 

Deputat PNL Maramureş