Director DSVSA – dosar penal pentru abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare

Directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, fostul europarlamentar Mihai Ţurcanu, a fost pus sâmbătă sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, pe numele său fiind dispusă de către procurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) punerea în mişcare a acţiunii penale, informează AGERPRES.

Ţurcanu este suspectat de săvârşirea, în calitate de director executiv al DSVSA Botoșani, a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracţiune de abuz în serviciu, fals intelectual şi delapidare.

Potrivit unui comunicat al DNA Suceava, în perioada octombrie – decembrie 2021, Mihai Ţurcanu ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziţie publică desfăşurată de instituţie pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

Din ancheta procurorilor anticorupție reiese că acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitaţia şi ar fi făcut demersuri cu intenţia de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziţie, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

„Din cauză că s-au opus cerinţelor inculpatului şi au refuzat să favorizeze firma susţinută de acesta, două dintre funcţionarele instituţiei implicate în procedura de licitaţie, ar fi fost supuse unei evaluări a performanţelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcţiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) şi înlocuirea lor cu alţi funcţionari obedienţi”, se arată în comunicatul DNA.

- Publicitate -

Totodată, în cursul lunii decembrie 2020, Ţurcanu, în calitate de director executiv al DSVSA Botoșani, ar fi dispus plăţi în valoare de 130.000 lei către o firmă care, în baza unui contract de achiziţie directă, trebuia să livreze instituţiei piese de mobilier pe care însă nu le-a livrat. Pentru a justifica plata, directorul ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziţia de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituţiei.

În cele 60 de zile cât se află sub control judiciar, Mihai Ţurcanu trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu depăşească limita teritorială a ţării decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârşit faptele.

Potrivit DNA, în cauză se desfăşoară cercetări şi faţă de alte persoane.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole