14 mai 2021 - 19:58

Director DSVSA, amendat de Garda de Mediu cu o suma uriasa

Garda de Mediu Olt a efectuat mai multe controale la ferma de porci a directorului DSVSA Olt Veronel Bolborea, condusă oficial de tatăl acestuia, după ce mai mulți cetățeni au sesizat că dejecțiile ajung pe un teren public. S-a aplicat o amendă de 50.000 de lei și s-a propus suspendarea autorizației de mediu, informează Gazeta de Sud.

Urmare a unei prime sesizări, Garda de Mediu Olt a efectuat un prim control, sau a avut în intenție să-l facă, în 3 februarie 2020. Nu l-a găsit pe administrator, așa că au revenit de-abia în 20 februarie, când la Gardă ajunsese o nouă sesizare. Oamenii sesizau că de la ferma de porci, printr-o conductă improvizată, sunt deversate într-un lac din apropiere dejecțiile. Astfel, era pusă în pericol apa din pânza freatică. Mai mult, la nici 500 de metri există puțurile forate din care se alimentează municipiul Slatina.

Garda de Mediu Olt a făcut în cele din urmă, în 21, respectiv 27 februarie, controale. În urma acestora s-a constat că nu sunt respectate condițiile din autorizația de mediu. S-a aplicat o amendă de 50.000 lei. S-a lăsat un plan de conformare și, în plus, s-a făcut către Agenția pentru Protecția Mediului o recomandare de suspendare a autorizației de mediu pentru 60 de zile. 

De asemenea, la data controlului din 21 și 27 februarie, s-a constatat o acumulare cu aspect și miros specific de dejecții animaliere pe un teren din vecinătatea amplasamentului firmei respective. Pe terenul care este domeniu public a fost identificată o conductă de PVC al cărei traseu ajungea până în apropierea bazinelor de colectare dejecții de la halele de porcin.