Director adjunct APDRP: Foarte mulți tineri vor să-și facă ferme mici, cu fonduri UE, la munte

31

fermeploaie

Tot mai mulți tineri se mută la țară și vor să înceapă o afacere cu fonduri europene, iar cei mai mulți s-au orientat către zona montană și de deal, unde se pot face ferme mici.

De anul viitor, în premieră, Uniunea Europeană dă bani și pentru înființarea de lanțuri mici de magazine în care să se comercializeze produse tradiționale, indiferent de zonă, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, la Sibiu, Nicolae Popa, directorul general adjunct al APDRP.

“Din ce am constatat noi, există cereri foarte multe pentru zona montană și zona de deal, acolo unde nu sunt ferme mari. (…) de exemplu în județul Alba, în Munții Apuseni, nu există niciun abator, nicio făbricuță de lapte. (…) și un lucru foarte important pe care l-am văzut acum și pentru prima dată o să-l practicăm în programul nostru 2014-2020, se vor da bani de la UE pentru lanțuri de magazine. Lanțuri scurte de magazine, în așa fel ca să scurtăm drumul de la producător la consumator, iar acele produse tradiționale, specifice zonei, să ajungă cât mai repede la consumator, a spus Nicolae Popa.

Acesta recunoaște că, “micul producător sau micul fermier nu va ajunge niciodată la marile retailuri sau nu va avea posibilitatea financiară să ajungă la marile retailuri. Lumea s-a plâns de treaba asta, că nu poate să îți creeze o rețea de magazine ca să-și vândă propriile produse “.

“Toate capacitățile de producție, de prelucrare a cărnii și de prelucrare a laptelui, s-au concentrat numai pe zona urbană. Nu s-a realizat nimic în zona montană, absolut nimic. Și pentru a încuraja tinerii și pe cei care vor să facă capacități de producție pe procesare în zona montană, asigurăm această creștere de 20 % a sumei nerambursabile. (…) De pildă, cei care sunt cu fermele mici și vor să acceseze și un fond pe 1.2.1. (…) sau să-și facă un abator sau o fabrică de lapte pe măsura 1.2.3. primesc nu 50 % sumă rambursabilă, ci 70 %”, a completat directorul general adjunct al APDRP.În România, până în prezent, toate fabricile de prelucrare a laptelui și cărnii, cu fonduri UE, s-au făcut numai în zona urbană, nimeni nu s-a orientat către zona montană, deși cei care investesc la munte, pot beneficia de 70 % sumă nerambursabilă.

Întrebat câți tineri au reușit să se stabilească la țară și să își înceapă până acum o afacere cu bani europeni, Nicolae Popa a declarat că, “12.500 de tineri au beneficiat de treaba aceasta, au rămas în așteptare încă 13.000, nu am mai avut bani.”

Cei 13.000 de tineri care au reușit să facă proiecte bune, dar nu au mai primit bani de la UE, vor fi nevoiți să facă din nou proiecte, cu speranța că vor primii bani începând din 2014. Dacă anul acesta, APDRP a avut 380 de milioane de euro pentru tinerii care se instalează la țară, din 2014 vor fi de la UE 612 milioane de euro, ceea ce înseamnă că un tânăr care se mută la țară și începe o afacere cu bani europeni are șansa să primească mai mulți bani; în loc de maximum 40.000 de euro, de la anul poate primi 60.000 de euro. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise